Byty ve Starém Městě, Jsme a ui42

Byty ve Starém Městě, Jsme a ui42

Na úvod tohoto blogu bych rád objasnil jeho nadpis. Mezi třemi, zdánlivě nesouvisejícími subjekty, se 6.10.2010 našla spojitost. Portál www.sme.sk v úterý 5.10.2010 večer zveřejnil článek, který odkazoval na webovou stránku Starého Města. Tu jsme u nás úspěšně předělali, staráme se o její další rozvoj a běží na našich serverech.

 

Běžná návštěvnost portálu Starého Města je přibližně 1000 návštěv denně, stránka běží plynule i v náročnějších sekcích zasedání místního zastupitelstva. Ve středu 6.10.2010 se však situace radikálně změnila. Ani Google Analytics se nestačil divit.

 

Staremesto - Google Analytics 

 

Odkaz na www.sme.sk spolu se zvýšeným zájmem o kauzu bytů ve Starém městě způsobil jedenáctinásobné zvýšení návštěvnosti stránky. Stránka byla od rána těžko dostupná, ale úplné výpadky delší než několik minut nenastaly.

 

Rozhodli jsme se situaci řešit radikálně, bylo jasné, že v tomto případě žádné optimalizace na úrovni aplikace nemají smysl. Za necelé dvě hodiny jsme vytvořili na službě Amazon  web services nový server, nainstalovali potřebné služby pro jeho chod a přemístili jsme celý web na samostatný server. Tím jsme zajistili, že stránka reagovala na požadavky viditelně lépe a nenastaly žádné delší výpadky. Vzhledem k rychlosti řešení situace nebyla úplně ideální, ale k požadovaným informacím se dalo dostat. Výstřižek z tisku sice informuje, že na stránce se odpoledne objevil oznámení o jejím přetížení, ale my jsme v žádné fázi její úpravy nezveřejnili takovou zprávu.

 

Staremesto - noviny

V současnosti je situace opět v normálu, návštěvnost se vrátila do mírně nadprůměrných čísel.

 

Celá tato, i když ne zcela příjemná událost potvrdila, jaké výhody mají dnešní moderní web hostingová řešení založená na cloud computingu a že naše směřování je výhodou pro naše zákazníky. Kdybychom v daném případě zvolili konvenční řešení, začali shánět nový hardwarový server, trvalo by možná dva tři dny, než bychom ho dostali do rukou a mohli bychom ho správně nakonfigurovat. A to už bychom zjistili, že ho ani nepotřebujeme, protože návštěvnost se znovu vrátila do normálu. Zákazník tak platí za reálně spotřebovaný výkon, neživí zbytečně robustní serverová řešení, která jsou výkonnostně nevyužitá většinu své provozní doby.

 

Jaké jsou vaše zkušenosti s cloud computingem? Nasadili jste ho už svým zákazníkům?

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.