Testování - kvalita výstupů vývojáře - spokojený zákazník

Testování - kvalita výstupů vývojáře - spokojený zákazník

V ui42 si zakládáme na poskytování kvalitních služeb a funkčnosti webových řešení, čímž se automaticky zvyšují nároky na jejich kvalitu. A protože nám nejsou ani ty nejmenší drobnosti lhostejné, přirozeně jsme zařadili do procesu tvorby webů testery. Čtěte dále a zjistíte proč jsou cennou součástí našeho týmu.

Co vidíte, když se podíváte na obrázek?

Na první je odpověď asi dost jasná - plnicí pero.

A víte, co vidí na stejném obrázku takový tester? Alespoň dvacet tzv. test casů. Přemýšlí:

  • jestli pero píše
  • jestli se dá snadno vyměnit bombička
  • jestli vyteče inkoust, když perem zatřese
  • jestli praskne, když spadne na zem atd. atd.

Podobně je to i s vaším webem. Zatímco zákazník vidí e-shop, kde chce potenciálně nakoupit, tester přemýšlí nad spleťí detailů a funkcionalit, které musí šlapat jako hodinky, aby zákazník ze stránky neodešel dříve než úspěšně dokončí nákup.              

3+3 důvody, proč jsou testeři důležití:

  • Sníží pravděpodobnost výskytu chyb tzv. bugů a to nejen závažných, které mohou stát váš eshop nemalé peníze (např. neschopnost dokončit nákupní proces), ale i kosmetické chybičky, které pokřiví váš image špičkového eshopu.
  • Doplňují programátory tam, kde časově nestíhají a testují více do hloubky. Přirozeně, naši vývojáři po sobě testují kód, aby ověřili jeho funkčnost, ale jedná se o testování na nižší úrovni, kdy mohou například zapomenout, že nová funkcionalita ovlivňuje bezchybný chod na dalších místech webu.
  • Zaměří se na více webových prohlížečů, operačních systémů (iOS, Android, Windows phone) a zařízení, čímž zajistí vždy správný náhled webové stránky.

  • Jsou kontrolním bodem, který ověřuje vyvinutou funkcionalitu vůči požadavkům stanoveným klientem.
  • Hledají funkční, logické, obsahové i systémové chyby.
  • Umí si poradit i se specifickými situacemi, jako například s masivním nárůstem návštěvníků na webu během „black friday“.

Pohled za dveře ui42

Testeři se v ui42 věnují především tzv. black-box testování, což znamená, že se dívají na produkt jako celek, bez znalostí samotného kódu. Tento přístup umožňuje předem odhalit nedostatky a odchylky od požadavků zákazníka a ušetřit mu tak cenný čas. Pro jednoduché zadávání úkolů a následné rychlé odstranění bugů, sedí naši testeři bok po boku s týmem vývojářů. Celkové puzzle efektivní spolupráce dotváří pravidelná komunikace s projektovým manažerem nebo klientem.

Úkoly, které zadávají vývojáři testerům jsou specifické a liší se z případu na případ. Vyžadují si rozdílný přístup a schopnost dívat se na zadání z pohledu klienta. Šikovný tester ví kdy a jaké testy je třeba použít a vždy dbá na to, aby otestoval celý nákupní proces.

Tester prochází zadané úkoly, přičemž se snaží každý úkol co nejvíce do detailů pochopit, podívat se na něj v první řadě očima klienta a až poté je připraven začít s akceptačním testováním. Každý projekt je samozřejmě specifický. Je například rozdíl v testování nákupního procesu při objednávání zájezdu na Firotoure a nákupního procesu v e-shopu s pneumatikami. Tester si zároveň tvoří tzv. bázi znalostí - při jakém typu úkolu je potřeba se soustředit na konkrétní detaily. Tester netestuje jen věci patrné na první pohled, ale zasahuje hlouběji. Částečně se dívá i pod pokličku a řeší, jestli vývojář nezapomněl na řešení například základních SEO optimalizací nebo jestli zachoval funkční URL adresy původní stránky.

Ukázky testování na různých mobilních zařízeních:

Ukázky testování na různých prohlížečích:

Chyby, které testování odhaluje nejsou jen závažné a kritické, tedy ty s kterými by web nemohl existovat či správně fungovat. Ve většině případů jde spíše o drobné připomínky. Díky tomu, že ani tyto drobnosti nám nejsou lhostejné, posouváme kvalitu naší práce na mnohem vyšší úroveň.

Děkujeme, že jste si článek přečetli. Přejeme krásné slunečné léto a v případě otázek nás neváhejte kontaktovat.

Gabo & tým ui42

 

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.