UX Design: Reálná naděje pro zlepšení online služeb SR

UX Design: Reálná naděje pro zlepšení online služeb SR

V rámci SUXA (Slovenská user experience asociace, jejíž spoluzakládajícím členem je ui42) a spolu s UPVII (Úřad místopředsedy vlády SR pro investice a informatizaci) jsme se pustili do vylepšování online služeb našeho státu. Pro nás, pro nás všechny. Abychom mohli vyřizovat úřední věci online tak, abychom při tom neztratili několik let života.

A tak jsme vytvořili Jednotný design manuál elektronických služeb SR, který má za cíl sjednotit uživatelská rozhraní a způsob komunikace s uživatelem při poskytování elektronických služeb na Slovensku. Projekt jsme vyhotovili s minimálními náklady a v krátkém čase. Všechno jen díky vlastním zkušenostem v oblasti UX na Slovensku a díky volným zdrojům britského GOV.UK.

Představení odborné veřejnosti

Projekt jsme blíže představili odborné veřejnosti 18.10.2018 na akademické půdě FIIT STU v Mlynské dolině. Zúčastnilo se mnoho zástupců firem, které tyto služby realizují po technické stránce a také mnoho zadavatelů online služeb ze strany vládních institucí. Nechyběli ani novináři.


Jednotný design manuál elektronických služeb SR najdete na https://idsk-elements.herokuapp.com/

Jak to všechno začalo (Martin Krupa, ui42):

Před dvěma lety po létě v roce 2016 jsme ve Slovenské User eXperience Asociaci přemýšleli o tématu na další World Usability Day, který na Slovensku organizujeme již od roku 2011. S Mišem Blažejem nám napadlo téma eGovernment. A tak jsme hledali, našli a pozvali Ciaru Green z Velké Británie a Rista Hinna z Estonska, kteří v této budově FIIT STU vyprávěli více než 250 UX nadšencům o tom, že se eGovernment dá dělat jinak.
 
Na odpolední debatě, v této místnosti, v úzkém kruhu odborníků, padl i nápad převzít britský GOV.UK design manuál a lokalizovat ho na Slovensku. V roce 2016 totiž na Slovensku existoval záměr vypsat veřejné obstarávání na nový design manuál pro elektronické služby. Nám se to zdálo být zbytečné a riskantní. Mišovi Blažejovi se následně doslova podařilo vyběhnout a přesvědčit odpovědné lidi z Úřadu místopředsedy vlády SR pro investice a informatizaci, aby se vydali cestou lokalizace GOV.UK design manuálu.

 

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.