Využijte kryptoměny pro váš eshop

Využijte kryptoměny pro váš eshop

Ve spolupráci s platební branou Cryptodiggers jsme připravili nový modul do BUXUSu. Po nasazení na váš eshop budou moci zákazníci platit kryptoměnami, jako například Bitcoin a Litecoin. S Petrem Bešinem z Cryptodiggers jsme se zhovárali o tom, jak kryptoměny fungují a jak je můžete využít pro svůj eshop. Následující článek je volný přepis našeho rozhovoru.

Kryptoměny před pár lety byly tématem hlavně pro technologické nadšence, nyní už o Bitcoinu běžně slyšíme na veřejnosti a v médiích. Lidé vědí, že je to virtuální měna, kterou se nedá chytit a že její hodnota velmi kolísá. Odbornými slovy Petra Bešina jsou kryptoměny “decentralizované kryptograficky zabezpečené data, představující transakce řetězené do bloků. Tato technologie řetězení je nazývána blockchain.”

Článek je rozdělen do tří částí a dnes vám přinášíme první dvě z nich. Dozvíte se o praktickém využití v eshopu a o tom, kde se dají Bitcoiny koupit a skladovat. Příště si můžete přečíst třetí část, ve které se bavíme o širším pozadí a vývoji v oblasti kryptoměn.

Využití kryptoměn v eshopu

Řekněme, že jsem provozovatel eshopu. Jakou výhodu mi přinese platební brána s podporou kryptoměn?

  1. Nižší transakční náklady - poplatek je na straně klienta, obvykle 0,5%
  2. Vyšší bezpečnost jak na straně klienta, tak i eshopu
  3. Platba odkudkoliv na světě do pár sekund
  4. Klient nemůže požadovat Chargeback ani Unauthorized transaction
  5. Získání nové klientely (protože nadšenci kryptoměn preferují obchody, kde se jimi dá platit)

Neskomplikuje mi to zbytečně život kvůli tomu, jak hodnota kolísá?

Obchodník se může rozhodnout, zda chce platby dostávat v kryptoměně, nebo v eurech. Když si zvolí přijímání v eurech, je to pro něj stejně jednoduché jako běžná platební brána, a navíc levnější. Funguje to takto:

  1. Klient si vybere například designové brýle za 100 €
  2. Během objednávky je přesměrován na platební bránu, kde uvidí cenu ve zvolené kryptoměně podle aktuálního kurzu
  3. Po zaplacení kryptoměnu převedeme na eura a okamžitě posíláme obchodníkovi celých 100 €

Mohu peníze za platbu dostat v kryptoměnách?

Ano, a v tom případě na podnikání dokonce ani nepotřebujete bankovní účet.

Nebudu mít problémy s daněmi?

Daňová otázka je asi tou nejčastější v tomto byznysu. Je třeba si uvědomit, že Bitcoin je jen platebním kanálem. Fakturu vystavujete v eurech, podle platných účetních zákonů SR. Daně jsou následně kalkulované v eurech, a ty musíte zaplatit. To, že jste přijali Bitcoiny, které dáváte do aktiv firmy, není podstatné z pohledu platby daně. Z ekonomického hlediska je mnohem výhodnější zaplatit daň v inflační měně jako Euro a ponechat v activech deflační měnu jako je Bitcoin. Daňově takto fungujeme 3 roky a nikdy s tím žádný problém nebyl, protože platby v transparentních měnách jsou jednoduše dohledatelné a prokazatelné.

Praktické rady pro nákup a uložení Bitcoinů

Pojďme teď k praktickým jednoduchým krokům. Řekněme, že mám 1000 € a chci za ně nakoupit kryptoměny. Jak mám postupovat?

Existuje více možností, jak nakoupit. Záleží to na klientovi jak je zdatný, kolik času chce strávit při nákupu, ověřování se na burzách, a jak moc si váží svého soukromí.

  • Nejjednodušší možností je nainstalovat si mobilní peněženku (https://cryptodiggers.eu/#wallets doporučené Bitcoin peněženky), nebo přijít s QR kódem na papíře nebo jako obrázek v telefonu, reprezentujícím adresu své peněženky na příjem Bitcoinů a navštívit jeden z našich automatů v Bratislavě (FreshMarket, Danubia). Další konkurenční ATM jsou i v jiných městech Slovenska (Poprad, Banská Štiavnica, připravuje se Galanta a Košice). Na našich automatech neověřujeme identitu, limity máme stanovené tak, abychom dodržovali zákon o manipulaci s hotovostí (5000 právnická, 15000 fyzická osoba) transakce jsou limitované na 5000 Eur v rámci transakce. Zákazník však může provést více transakcí po sobě. Automat v Danubii je schopen i odkoupit Bitcoiny a vydat nominály 50,100 Eur a jejich násobky. Stav automatu a hotovost je vždy online zobrazovaná na naší webové stránce. Podporujeme prodej měn: Bitcoin, Litecoin a DASH. Odkup momentálně funguje jen pro Bitcoin, protože dodavatel ATM nepodporuje jiný model v současnosti. Poplatek je 3% vůči burze Kraken.

automat na kryptoměny

  • Specializované směnárny - existují centralizované online směnárny (Kraken, Bitstamp) nebo decentralizované (Bitsquare, LocalBitcoins výměna na přímo bez prostředníka)
  • S opravdu velkým partnerem připravujeme nákup a prodej kryptoměn dostupný pro téměř celé Slovensko. Více už prozradit nemohu :-)

Co dál? Kde mohu nakoupené bitcoiny bezpečně uložit?

Skladování kryptoměn při větších částkách určitě nedoporučujeme v telefonech ani na počítačích, kde jste online na Internetu každý den. Pro denní spotřebu je určitě bezpečné skladovat kryptoměnu v zašifrované peněžence na telefonu.
Na větší částky doporučujeme skladovat kryptoměny v tzv. hardwarových peněženkách jako je Trezor, Nano Ledger, KeepKey, což ale vyžaduje určité IT znalosti. Pro naše klienty jsme začali poskytovat placené konzultace, nastavení těchto zařízení a dodávku boxu postaveného buď na Raspberry nebo Intel NUC technologii, pomocí kterých se budou moci bezpečně připojit k svým HW peněženkám.

Druhou část blogu o vývoji kryptoměn si můžete přečíst na našem webu už brzy. 

Chcete zjistit více o tom, jak můžete ve svém Buxusu využívat platění kryptoměnami? Kontaktujte naši sales & UX manažerku Katarínu Tallovou, která vám odpoví na vaše otázky. 

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.