10 přednášek na Matfyzu o webu v roce 2013

10 přednášek na Matfyzu o webu v roce 2013

Už pátý rok v letním semestru vedeme i s Robem na Fakultě matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislavě seminář o komplexních webových aplikacích. Je to výběrový předmět 2-INF-168 Pokročilé webové systémy - návrh, vývoj, provoz. Cílem je seznámit studenty s tvorbou webových aplikací z pohledu reálného nasazení v praxi. Studenti si jednotlivá témata prakticky vyzkouší realizací konkrétních miniprojektů.

Minulý rok jsme doplnili 2 témata: webovou analytiku a weby a aplikace pro mobilní zařízení. Letos jsme program zúžili na 10 témat, protože podle zkušenosti právě tolik během semestru stihneme. Vypustili jsme intranet a bezpečnost jsme přesunuli k provozu a optimalizaci.

Téměř každá přednáška je obohacena a čerstvé informace z posledního roku, takže se dozvíte např. i o Piwiku jako alternativě k Google Analytics, povíme vám naše zkušenosti s responzivním designem i s vývojem aplikací pro Windows8.

Věřím, že pro studenty je přínosem, když jim vyprávíme o naší každodenní práci. Snažíme se i o účast odborníků z jiných firem. Pro nás je osvěžením konfrontace s mladými šikovnými lidmi, zajímá nás jejich pohled na témata kolem webu a internetu.

Předběžný program na tento semestr:

  1. Životní cyklus webové aplikace a co musí obsahovat požadavky na návrh, vývoj a provoz webů
  2. Informační architektura
  3. Použitelnost (usability) webových aplikací 
  4. Technologie vývoje webových aplikací (Java, .Net, LAMP, Ruby, Google nástroje a produkty, ...)
  5. Web Content Management Systems (CMS)
  6. Provoz, bezpečnost a optimalizace webových aplikací (cloud computing)
  7. Search Engine Optimisation (SEO), online marketing a sociální sítě
  8. Webová analytika
  9. Weby a aplikace pro mobilní zařízení (i responzivní design a Win8 app)
  10. eCommerce

Podrobné informace o semináři najdete v naší ui42 wiki. Seminář je na Matfyzu v Mlynské dolině v matematickém pavilonu v "akváriu" č. XI každou středu v čase 16:30-18:00.

Pozvánky na semináře budu pravidelně posílat přes svůj twitter @martinkrupa.

Znovu se na seminář i s Robem těšíme! Začínáme dnes 13. února. Na shledanou každou středu v Mlynské dolině až do 15. května 2013.

Ještě odpovědi na případné otázky:

  • Seminář je i pro veřejnost, minulý rok jsme měli zajímavé debaty i se studenty z jiných škol i s dalšími, kteří už dávno doškolili.
  • Natáčení a následné zpracování videozáznamu ani letos nezvládneme. Jedině, pokud se najde ochotník, na odměně se domluvíme.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.