Úspora času vývojáře s PhpStorm IDE

Úspora času vývojáře s PhpStorm IDE

V ui42 jsme dlouhodobě využívali jako vývojové prostředí pro naše projekty ZendStudio. Začínali jsme pětkovou verzí, která až do doby verze 5.5 byla pro vývoj PHP webových aplikací naprosto bezkonkurenční.

Později jsme byli nuceni přejít na Zend Studio 6 až 8, které se sice snažilo nabízet stále nové a nové funkce, ale často právě ty nejběžnější neulehčovalo a trpělo a stále trpí latencemi. Sice jde o špičkové IDE pro PHP, ale i tak jsme v září 2012 po krátké zkušební lhůtě hromadně přešli na PhpStorm a dodnes mě tato volba velmi těší.

Programátoři, kteří mají své termíny a množství projektů na support, neradi mění své pracovní návyky a rozjíždění nových vývojových prostředí bývá často nepříjemnou prací. Musím však říci, že přechod na PhpStorm mi přinesl nejen větší přehled, pořádek a lepší údržbu projektů, ale hlavně mi šetří čas, čímž se mi už dávno vrátila časová investice věnovaná zaúčání se v novém prostředí.

Základní informace

Firma JetBrains, která stojí za produktem PhpStorm nabízí vývojová prostředí podobná tomuto i pro jazyky Java, C#, Python, či Ruby. Jde o produkty zaměřené na rychlý a přehledný vývoj webů. Samotný PhpStorm je založený na IntelliJ IDEA a je multiplatformní, což je pro mě, vývojáře na Linuxu, nezbytnou podmínkou. Verze pro jednotlivé operační systémy vycházejí současně a za dobu, kterou PhpStorm používám (5 měsíců), vyšlo několik menších a jeden hlavní update.

PhpStorm vyžaduje na svůj běh Javu, ale zdaleka nežere tolik systémových zdrojů jako ZendStudio (ZS).

PhpStorm obsahuje editor kódu, debugger, podporu profilerů, nástroje na správu verzí a databázový navigátor, podporu Smarty a mnoho dalších. Mým cílem však není je jmenovat, ale poskytnout můj pocit z každodenního používání. Ostatní zajímavé funkce si najdete podrobně rozepsané na stránkách projektu http://www.jetbrains.com/phpstorm/.

Výhody a porovnání

Kdybych měl jmenovat hlavní výhodu PhpStormu oproti ZendStudio, tak zmíním jen rychlost. ZS mělo tendenci začít indexovat vždy v nejméně vhodnou dobu a někdy bylo kvůli uložení jednoho souboru dokonce nutné čekat na dokončení indexování několik minut. O stabilitě ani nemluvím.


Code completitionUž samotná svižnost programu by stála za přechod, ale kromě toho využívám denně výborný code completion, který rozpoznává klíče polí, názvy sloupců v DB, nebo CSS třídy definované v přiložených CSS souborech, či naopak v CSS souborech doplňuje id, nebo třídy definované v HTML šablonách. Pomůckou při orientaci je rychlé vyhledávání v souborech nebo třídách. Většinou po napsání pár písmen uhádne, který soubor právě chcete otevřít.


Pro projekt je možné nakonfigurovat vzdálený server, kam můžete automaticky nasazovat změny, které byly právě úspěšně commitnuté do SVN. Před SVN commitom vás prostředí upozorní na chyby v kódu a umožní vám nastavit volání různých akcí (skriptů) po úspěšném commitu. Automatická analýza kódu vám předem naznačí kolize duplicitních názvů metod a funkcí. Zvýrazní i nevyužité a nedefinované proměnné a dokonce ve spolupráci s MySQL umí doplňovat a ověřovat i SQL dotazy. Často proto odhalíte chyby bez nutnosti přepnutí se do prohlížeče a spuštění kódu.

Zvýrazňovač syntaxe rozpozná kód v uvozovkách i apostrofech a také v nich funguje i doplňování (např. HTML, JavaScript, MySQL).

PhpStorm umí automaticky zavírat soubory, které se dlouho nepoužívaly, čímž vám ulehčuje orientaci ve stále rostoucím projektu. Pokud vám i náhodou zavře soubor, který jste chtěli právě použít, nic se neděje. Otevírání souborů pomocí klávesových zkratek je opravdu rychlé a inteligentní.

Jinou, možná pro někoho zanedbatelnou, výhodou je, že PhpStorm rozpozná nad existujícími soubory použité VCS (SVN, GIT, atd.) a samo si je nakonfiguruje. V ZendStudiu se nám nepodařilo rozjet SVN podporu v již vytvořeném projektu. Šikovnou podporu má PhpStorm i pro správu změn. V záložce Changes si můžete přehledně prohlížet změny v projektu a spravovat různé seznamy souborů a commitovat například jen jednu množinu změn. 
A i taková vlastnost jako automatické uložení souboru, po tom co okno ztratí fokus, se jeví užitečně. (I když jsem se toho nejdříve bál, ale teď se mi už nestává, že bych v prohlížeči koukal na neaktuální kód.)
PhpStorm má celkem rozsáhlou databázi pluginů, která se stále rozšiřuje. Celkově celé prostředí prochází intenzivním a živým vývojem (viz PhpStorm blog). 

V ui42 se ujal i plugin CSS-X-Fire, který v kombinaci s FireBugem umí přímo editovat CSS soubory, a při změně ve Firebugu okamžitě mění i zdrojový kód. 

Někoho může potěšit i vydařené automatické formátování kódu, které na rozdíl od ZendStudia funguje dobře i nad HTML šablonami.

Použitelnost v detailech

Toto IDE obsahuje plno, možná na oko, drobných vylepšení, které dělají běžné věci jen o něco úspornější. Ale v součtu jde o velký přírůstek v použitelnosti. Podobné detaily by si měl všímat i Zend, protože ty tvoří většinu denní práce programátora.

Cenově je produkt levnější než Zend verze, ale pokud se zaměřujete na vývoj webových aplikací, určitě se vyplatí investovat do produktu, který dokáže přinést trochu světla do temné programátorské práce:). Jistě to není prostředí bez chyby, ale oproti ZendStudiu má alespoň smysl učit se jeho možnostem, protože vše se děje okamžitě a intuitivněji.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.