ID-SK: Top 5 výhod ID-SK

ID-SK: Top 5 výhod ID-SK

Dodržování zásad Jednotného design manuálu elektronických služeb SR, jeho prvků a vzorů má nesporné výhody. A to pro všechny zúčastněné strany - pro zadavatele (např. Ministerstvo nebo jiný státní úřad), realizátora (developerská firma) a hlavně pro uživatele (občan).

Vyvarování se častým UX chybám

Popisované prvky a k nim dodaný zdrojový kód řeší téměř všechny nejčastěji se vyskytující chyby ve formulářích. Nebudeme se tedy již setkávat se situacemi, kdy se něco “pokazilo” na stránce s formulářem, ale nemáme ani tušení, co.

ID-SK podporuje pracovníky státních úřadů myslet více na konečného uživatele, na jeho očekávání a jeho skutečné potřeby. Výsledkem by měla být služba, která nám jasně říká, co díky ní vyřídíme, co se od nás očekává, jaké vstupní údaje a dokumenty potřebuje a jaká bude naše další spolupráce.

Rychlé vytvoření prototypu

Nespornou výhodou je možnost vyzkoušet si formulář “naživo” ještě před jeho zadáním do realizace a jeho nasazením do reálného provozu. Vytvořit základní prototyp služby bude mnohem jednodušeji realizovatelné a mohou ho zvládnout i méně technicky zaměření lidé. Nad takovýmto klikatelným prototypem se mnohem lépe diskutuje. Zadavatel tak může zvážit každý jeden prvek, zda je opravdu pro službu důležitý. No a samozřejmostí by mělo být sdílení takovéto “skoro služby” širšímu okolí spolupracovníků a následně i široké veřejnosti na testování a sbírání zpětné vazby. Protože pochopení občanů by tu mělo být to nejdůležitější.

Takto otestovaný formulář/službu už může úřad předat do realizace. A tu mi každý programátor přitaká, když řeknu, že je radost dělat něco, co má jasné zadání a nemění se každý den :-D Taková práce je časově méně náročná a protože čas jsou peníze, tak i cena by měla být v konečném důsledku přijatelnější.

Výsledkem by měl být pozitivně naladěný a spokojenější občan

  • Ví, že je na “státní úřední stránce”, protože všechny budou časem vypadat podobně.
  • Lépe chápe strukturu formulářů bez ohledu na to, co vyřizuje. Ví, co se od něj očekává, protože se s podobnou strukturou a logikou formulářů setkává všude.
  • Odstraněné základní UX chyby ho nebudou více znepokojovat.


Paní Jozefína, 80 let. Absolvovala uživatelské testování v našem UX labu v ui42

Zdrojový kód zdarma

Na GIT Hubu najdou realizátoři vždy aktuální zdroje. Je to jako živý organismus, který se bude neustále vyvíjet dál. Už nyní je jasné, že mnoho developerů je ochotných na tomto projektu participovat.

Automatická responzivita zdarma

Se zdrojovým kódem developeři automaticky získávají responzivitu svého řešení. Použitý specifický 4-sloupcový layout je upraven tak, aby se veškerý obsah dobře zobrazoval na všech malých mobilních zařízeních stejně dobře jako i na desktopu.

Pozn.:

Jednotný design manuál elektronických služeb Slovenské republiky byl vytvořen v rámci SUXA (Slovenská user experience asociace) a ve spolupráci s Úřadem místopředsedy vlády SR pro investice a informatizaci.

Zdrojové kódy najdete na Git Hubu https://github.com/id-sk.

Více článků na téma k ID-SK najdete pod blog tagem ID-SK.

V případě zájmu o kvalitní grafické, resp. UX služby nás neváhejte kontaktovat. Rádi vám poradíme. 

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.