Vzpomínka na Pala Brunovského

Vzpomínka na Pala Brunovského

Profesor Pavel Brunovský, který nás opustil před týdnem, byl nejen skvělým matematikem, ale především výjimečným člověkem, plným životního elánu. Měl jsem tu čest promluvit na posledním rozloučení s ním.

Poprvé jsem Pala zaregistroval, když jsem před 30ti lety začal studovat na Matfyzu. Jako student informatiky jsem byl tehdy rád, že dynamické systémy a bifurkace u pana profesora Brunovského nemusím absolvovat. Ani mě nenapadlo, že si budeme někdy tykat a že spolu budeme příjemně trávit čas při sportu a debatách.

Protože jsem se přistěhoval na Červený kříž později, jen z doslechu vím o tom, že kamarádi od mládí sledovali jednoho otce, který za každého (opravdu každého) počasí mírně přikrčený a hluboce zamyslený kráčel nahoru Mudroňkou, aby pak sestoupil do Mlynské doliny. Chodíval zásadně pěšky, jako by MHD neexistovala.

S Palom jsme se seznámili přes jeho syny Paka a Tomina, kteří zřejmě po svých rodičích zdědili schopnost vytvářet a udržovat společenství skvělých lidí. Hned jsme si začali tykat. Palo si tykal se všemi, hierarchie pro něj neexistovala, vědomosti ani tituly pro něj nebyly bariérou, na Tatačundri a výletech byl jedním z nás.

Sblížili jsme se v posledních letech poté, co jsme si s manželkou koupili běžky. Když to Palo zjistil, vyměnili jsme si telefonní čísla a od té doby jsme díky Palovi věděli, kde jsou vhodné podmínky na běžky a kde se dá bruslit. Hranici toho, co je vhodné, měl Palo posunutou a tak jsme běžkovali i v zledovatělých stopách, i v krutých mrazech, i ve sněžení, i v mlze a bruslili jsme i po praskajícím ledu na Dunaji.

Palo byl na běžkách vždy první. Na rozdíl od nás si své běžky poctivě namazal, vyznal se ve sněhu i ve voscích. Potom vyrazil svým vycvičeným stylem, vždyť běžkoval už od roku 1952. Na běžkách jsem ho nikdy nepředjel. Po běžkování, které bylo vždy delší a náročnější než jsme plánovali, nás v hospodě dorazil svými vzpomínkami z dob, o kterých čteme jen v knihách. Kromě jiného to byly i příběhy z počátků historie informatiky na Slovensku nebo doporučení na knihy.

Ale Palo nám nezvěstoval jen zprávy ze zimní přírody v oblasti Malých Karpat a Dunaje, ale i novinky a tipy na dobré jídlo a výlety. Například když jsme na Tatačundri prošli Silickou planinu, tak jen zmínil, že vedle ní je Plešivecká planina a ta je ještě krásnější. Nebo nás hravě bez navigace vedl vedlejšími cestami kolem Wiener Neustadtu, když jsme jeli autem běžkovat na Panoramaloipe. Na Brači jsme zase díky Palovi věděli, kde dozrávají fíky. A moruše v Murvici sbíral dříve, než jsme stihli ráno vstát. Dosud jsme nestihli několik z jeho doporučení: ochutnat boršč v Rusovcích, tvarohové buchty v Častej nebo vyběhnout na Sakrakopec.

Nevím, jestli byl Palo skautem, ale ve svém životě se vrhal do nových aktivit s dětským nadšením bez ohledu na svůj věk. Často s manželkou vzpomínáme na lyžování v Telgártu na Tresníku, kde Palovy kosti za námi hrkaly na sjezdovce a vždy nás dohnal. Když jsme mu o těch hrkajících kostech říkali, smál se na to. Jeho životní elán jsme mu záviděli a je pro nás dosud inspirací.

Děda číslo 1. Toto tatačundrácké označení a nápis na tričku nemohl dostat nikdo jiný než otec Paka a Tomina - hlavních spoluzakladatelů této výjimečné akce. Otec, kterým jim vštípil (nebo geneticky předal), že společné chvíle otců a dětí ve stanech v slovenské přírodě jsou krásné a nezapomenutelné pro všechny zúčastněné. I proto několikrát mezi nás v létě zavítal a aktivně čundroval i po 80-ce.

Takto v týdnu před Vánocemi jsme obvykle s Palom a dalšími vyběhli na jeden den s běžkami na Skalku. Přesně před rokem 19. prosince jsme tam byli také. V pátek 21. prosince jdeme na běžkách jeho oblíbenou Malokarpatskou hřebenovku Pezinská baba - Rača a bude nám chybět.

Děkujeme, Palo. Jsi pro nás inspirací a pro Tatačundristy Dědou číslo 1. Sbohem, Palo.


Palovy články o běžkování a historii informatiky na Slovensku

Počátky běžkování v Bratislavě a v Malých Karpatech
Začátky počítačů na Slovensku

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.