ID-CZ: Výběr typografie online služeb SR

ID-CZ: Výběr typografie online služeb SR

Písmo je tím nejdůležitějším vizuálním prvkem na převážně textových stránkách. To je nesporné. V rámci tvorby Jednotného design manuálu elektronických služeb Slovenské republiky jsme museli vybrat TO písmo, které se bude v elektronických službách používat. 

To byly naše vstupní požadavky na výběr písma:

Bezpatkové písmo (sans serif) - pro lepší čitelnost na elektronických zařízeních a mobilech.

  1. Podobnost k licencovanému písmu Petra Biľaka (Greta Sans) vybranému pro design manuál Slovenské republiky, který už orgány veřejné správy používají v offline komunikaci.
  2. Podpora všech slovenských znaků (znaková sada Latin extended).
  3. Dobrá čitelnost/rozpoznatelnost znaků i pro starší část obyvatelstva nebo pro obyvatele s poruchou zraku.
  4. Bezplatná licence, aby stát nemrhal zbytečně peníze, pokud to není nutné.
  5. Podpora pro internetové prohlížeče a mobilní zařízení (Webfont).

První užší výběr

Na základě mých znalostí a s drobnou pomocí od Michala Tornyaie z Unie grafických designérů Slovenska jsme vybrali tyto potenciální písma do prvního výběru. Zobrazené jsou i s ukázkou celého odstavce, na kterém se dá vyzkoušet, zda se nám budou chtít číst ty dlouhé úřední texty.


Postupné vyřazování

Z nich jsme postupně vyřadili ty, které mají nějakou vadu ve znacích, jako např. Lato, jehož znak “č” je sice v prohlížečích v pořádku, ale v offline to tak už není.

 

Dále jsme vyloučili písma Noto Sans a Work Sans, jejichž znaky jsou od sebe příliš daleko, čímž na obrazovce zabírají příliš mnoho cenného místa. Následovalo vyloučení dalšího balíku písem Roboto, Fira Sans a PT Sans, jejichž znaky jsou zase tak u sebe, že by to pro starší lidi mohlo způsobovat problémy s čitelností.

Finální výběr

Do finálního výběru se nám tedy dostala tato dvě písma:

Open Sans je momentálně už použitý na stránce slovensko.sk a tak byla první myšlenka tento fakt zachovat. Vstoupil do toho však p. Machel z Ministerstva kultury s dobrým postřehem. Všimněte si rozdílu mezi písmeny velké I a malé L. U Open Sans je ten rozdíl minimální, liší se to vlastně jen výškou znaku. Oproti tomu u Source Sans Pro je ten rozdíl jednoznačný. A právě tato odlišnost může být podstatná při uvádění různých zkratek, kterých jsou naše zákony plné. A tak bylo rozhodnuto a Source Sans Pro to vyhrál celkem jednoznačně.


Velikost písma

Následně jsem už jen určila takovou velikost písma pro jednotlivá zařízení a všechny prvky na stránce, aby se zajistila dobrá čitelnost. Vzhledem na mírně menší velikost bříšek malých písmen (ve srovnání s písmem Open Sans) bylo nutné celkově zvětšit písmo. A to nejen pro zrakově postižené občany, ale i pro všechny ostatní. Vždyť je známo, že po 40ce se lidé začínají postupně stávat zrakově slabšími, protože se přirozeně zhoršuje zrak, kvůli snižování elasticity čočky. A lidí nad 40 let je podle nejnovějších demografických údajů už 50%. Tak tedy abychom na ty naše zákony dobře viděli :-D

Reálné zobrazení velikosti na vašem zařízení si můžete prohlédnout přímo na stránce ID-SK v části Typografie.

Na závěr jeden tip

A jeden postřeh na závěr - nejpoužitelnější písmo je takové, které je čitelné už tehdy, když se vám jen vynořuje na obrazovce ze spodu stránky. Na zkoušku stačí překrýt jeho spodní část:

Pozn.:

Jednotný design manuál elektronických služeb Slovenské republiky byl vytvořen v rámci SUXA (Slovenská user experience asociace) a ve spolupráci s Úřadem místopředsedy vlády SR pro investice a informatizaci.

Zdrojové kódy najdete na GitHubu https://github.com/id-sk.

Více článků na téma k ID-SK najdete pod blog tagem ID-SK.

V případě zájmu o kvalitní grafické, resp. UX služby nás neváhejte kontaktovat. Rádi vám poradíme.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.