Joomla nebo Drupal? Vyhrává Wordpress

Joomla nebo Drupal? Vyhrává Wordpress

Minule jsem našel zajímavou statistiku – jaké redakční systémy používají nejnavštěvovanější stránky světa. Pokud se těmto číslům alespoň trochu dá věřit, výsledek je opravdu zajímavý.

 

Dvě třetiny z milionu nejnavštěvovanějších stránek používá Wordpress. Desetiprocentní podíl má Joomla a 3,5 procenta připadá Drupalu. Vyplývá to z dat, která analyzoval builtwith.com (k metodice se dostanu trochu později). Největší překvapení je pro mě umístění DotNetNuke a náskok Drupalu před Joomlou ve skupině Top 100 tisíc a Top 10 tisíc.

 

Nejpoužívanější CMS ve skupině Top 1 milion nejnavštěvovanějších webů
Pořadí Název CMS Podíl
1. Wordpress 62,87 %
2. DotNetNuke 14,77 %
3. Joomla! 10,25 %
4. Expression Engine 3,44 %
5. Drupal 3,40 %
Celý žebříček najdete na builtwith.com/cms

Vysoký podíl Wordpressu v nejširší skupině je jakž takž pochopitelný, protože v této skupině je hodně úspěšných blogů a Wordpress je výborný blogovací systém. Silné zastoupení DotNetNuke na nejnavštěvovanějších stránkách světa pravděpodobně souvisí s rozšířeností Windows ve školství a veřejné správě, zejména v USA. Právě DotNetNuke je redakční systém, který běží na serveru IIS od Microsoftu.

Ve skupině "Top milion" je třikrát více webů na Joomle než na Drupale. Opačně je to ve skupinách "Top 100 tisíc" a "Top 10 tisíc", kde má Drupal oproti Joomle 2-násobný, respektive 5-násobný podíl. Ve všech třech skupinách vítězí Wordpress. Za zmínku stojí vBulletin určený na "vytváření komunit". Na Slovensku se na diskusní fóra častěji používá jeho konkurent phpBB. vBulletin používají takové velké komunity, jako androidforums.com, bodybuilding.com nebo marijuana.com :)

 

Nejpoužívanější CMS ve skupině Top 100 tisíc nejnavštěvovanějších webů
Pořadí Název CMS Podíl
1. Wordpress 52,68 %
2. Drupal 16,45 %
3. vBulletin 9,25 %
4. Joomla! 8,20 %
5. Blogger 3,40 %
Celý žebříček najdete na builtwith.com/cms

Ve skupině Top 10 tisíc webů mají silné zastoupení i komerční redakční systémy - Expression Engine, Ektron, Kentico a Vignette OpenText. Samozřejmě, každá statistika se dá zpochybnit. Detekce redakčního systému není přesná, ani nemluvě o měření návštěvnosti stránek a otázky mohou být i motivy zveřejňování takovéto statistiky. To, jaký redakční systém používá stránka, se dá často zjistit ze zdrojového kódu stránky - buď podle meta tagu "Generator", podle cookie, podle adresářové struktury, kde jsou uloženy obrázky, styly, javascripty a jsou samozřejmě i další způsoby.

Nejpoužívanější CMS ve skupině Top 10 tisíc nejnavštěvovanějších webů
Pořadí Název CMS Podíl
1. Wordpress 47,88 %
2. Drupal 23,32 %
3. vBulletin 8,39 %
4. Joomla! 5,08 %
5. Expression Engine 3,83 %
Celý žebříček najdete na builtwith.com/cms

Tato statistika vychází z žebříčku Nejnavštěvovanějších stránek světa, který sestavuje Quantcast. Je to společnost, která provozuje měřicí systém návštěvnosti stránek. Její metodika měření kombinuje cookies s panelovým průzkumem. Podle popisu metodiky na jejich stránce se zdá, že je to něco podobného jako gemiusAudience, který se používá na Slovensku a 13 dalších zemích střední, východní a jižní Evropy. A samotná firma builtwith.com se zabývá zjišťováním, jaké technologie jsou použité na jednotlivých webech (jaký framework, jaký server, jaký reklamní, měřicí a platební systém atd.) a vydělává na prodeji "custom reportů" z těchto dat.

Tedy žebříček nejpoužívanějších redakčních systémů by mohl být věrohodný, i když asi jen pořadím, protože jednotlivé procentuální podíly neznamenají podíl na celém vzorku (např. 10 tisíc) ale jen na té části vzorky, ve které se podařilo detekovat nějaký redakční systém.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.