Proč v pátek v ui42 nikdo není?

Proč v pátek v ui42 nikdo není?

... protože v pátek se lépe pracuje  z domova.

Být pánem svého času - kdo by to nechtěl. V pondělí ráno bez stresu začínat den kávou ještě v županu, klidně snídat u zpráv o dopravních zácpách a potom už jen zapnout notebook, ujistit všechny, že jsme “online and hard working” a pracovat z domova.

Na dálku se dá mítingovat, telekonferencovat, skypovat, chatovat, takže teleworking není vyhrazen jen pro programátory. Navíc se dá Skype vypnout a opravdu nerušeně (porovnejte si to s rušením společenských kolegů v běžné “kanceláři”) dokončit report, který chce mít od vás klient dnes na stole. A večer možná zkontrolovat maily, jestli se něco důležitého nestalo, zatímco jste byli v kině. Má to někde chybu?

 Pojďme se nejprve podívat na výhody pro zaměstnance

    • Teleworker šetří svůj čas.
    • Šetří i peníze na dopravu do vzdáleného pracoviště (plus ekologické benefity).
    • Teleworking má pozitivní vliv na motivaci lidí - je vnímán jako čím dál žádanější benefit, dokonce se stává vymožeností vysoce ceněných zaměstnanců.
    • Umožňuje mít zajímavou práci, i když jste chtěli kvůli dětem bydlet na klidném místě daleko od centra dění.

    Výhody pro zaměstnavatele jsou také zřejmé

    • Nižší náklady na pracovní místo - stačí mít menší počet “židlí” pro občasné sezení teleworkerů.
    • Vysoká loajalita lidí, kteří dostanou možnost takto fungovat (teleworking má stále daleko do “běžného” způsobu práce).
    • Vyšší celková spokojenost zaměstnanců, kterým takový způsob práce “sedl.”
    • Možnost získat zajímavé odborníky z jiných lokalit, dokonce někdy za nižší cenu než “v centru.”
    • Budování obrazu “trendového zaměstnavatele, který podporuje “work-life balance.”

    Než se rozhodnete, že chcete pracovat (zaměstnávat) doma, čtěte dál

    1. Chce to disciplínu (nejen v ignorování ledničky a domácího baru) a trochu organizace (určitě potřebujete alespoň pracovní kout se stolem, ideálně samostatnou místnost, na kuchyňském stole se to fakt NEDÁ).

    2. Teleworking vám nebude vyhovovat, pokud jste člověk, který potřebuje častou zpětnou vazbu (jinak řečeno, zapomeňte na teleworking, když potřebujete pětkrát za den pochválit nebo bez přísného pohledu šéfa nedokážete vypnout Facebook). Práce jen z domova opravdu není pro každého - vyhovuje méně extrovertním lidem, kteří si cení svého soukromí  a nepotřebují častý kontakt s kolegy.

    3. Smířte se s tím, že tento způsob práce může fungovat dobře jen tehdy, pokud jste odměňován za vykonanou práci, ne “odseděné hodiny.”

    4. Důvěra je důležitá - v občasném kontaktu s kolegy máte mnohem méně šancí žehlit chyby v komunikaci, nedejbože nefér tahy.

    5. Infrastruktura - technika to umožňuje a osvícené firmy ji cíleně budují, aby mohli pracovat na dálku i pro profese, kde si to před pár lety nikdo nedokázal představit (takže VoIP, rychlý internet).

    6. Je to i o firemní kultuře- přece jen jsou firmy, kde jsou udavačství zažité a bude to chtít více času, než vám uvěří, že doma opravdu pracujete.

    V ui42 se teleworkingu daří, koneckonců 14 let zpátky majitelé společnost rozjeli “z domova.” Kromě infrastruktury a dobrého výběru lidí je nezbytný i promyšlený způsob manažování pracovních úkolů a samozřejmě odměňování.
     

    ui42 má pobočky v Bratislavě a Nitře, ale naši lidé bydlí (a pracují) od Humenného až po Vídeň. Největší úspěch má kombinace práce z domova a docházení do ui42, což vyhovuje kolegům s bydlením ve středně vzdálených místech od Bratislavy.

    Doprovodným efektem našeho fungování tedy je, že v pátek a pondělí v kancelářích ui42 mnoho lidí nepotkáte :-)

    Jaké jsou vaše zkušenosti s prací z domova?

    Přečtěte si také

    Konzultace zdarma

    S čím byste potřebovali pomoci?

    Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

    Potřebujete ještě s něčím pomoci?

    Vyberte si další oblast

    Zanechajte nám na vás kontakt

    Formulář byl úspěšně odeslán.