UX změny v kalendářním roce

UX změny v kalendářním roce

Ke konci minulého roku 2016 jsme v UX laboratoři ui42 absolvovali sérii uživatelských testování se zaměstnanými rodiči školou povinných dětí. Výsledky testování jednoznačně potvrdily, že zaměstnaní rodiče se školou povinnými dětmi jsou v předvánočním období vyčerpaní a jednou z příčin jejich stresu jsou UX nedostatky, které se postupně dostaly do kalendářního roku.

Ve spolupráci s Slovenskou UX asociací a po dlouhých jednáních s více organizacemi a osobnostmi se nám podařilo v prvním kvartálu roku 2017 prosadit několik zásadních UX vylepšení kalendářního roku. Všechna vylepšení platí od dneška 1. dubna.

Trimestry místo pololetí ve slovenských školách

Po dlouhých jednáních s Ministerstvem školství se nakonec podařilo podepsat memorandum s ministrem školství Petrem Plavčanem, kterým se ruší pololetí a zavádějí se trimestry.

První trimestr se skončí začátkem prosince, aby školáci nemuseli psát pololetní písemky a testy, ani odevzdávat pololetní práce a olympiády v týdnech před Vánocemi nebo těsně po prázdninách, během kterých vše zapomněli. Tím se rodičům život velmi ulehčí.

Astronomická zima začne v listopadu

Po dlouhých konzultacích s NASA, Astronomickým ústavem SAV, se SHMÚ, s Tatry Mountain Resort a s Elonem Muskem se astronomický začátek zimy posune na dřívější termín. Elon Musk se svým podpisem zavázal, že jeho nový startup jednorázově zrychlí pohyb naší planety, aby se astronomická zima začala už o měsíc dříve 21. listopadu 2017, kdy bude slunovrat.

Tento posun uvítají na severní polokouli lyžařská střediska, prodejci zimní lyžařské výbavy a hlavně rodiče lyžování chtivých dětí. Dosud vždy během Adventu před Vánocemi rodiče museli měřit své děti a následně nakupovat novou a prodávat starou lyžařskou výstroj, což byla další aktivita, která je na konci roku během Adventu zatěžovala.

Fiskální rok se skončí v únoru

Po dlouhotrvajících jednáních s Ministerstvem financí a s Daňovým úřadem se fiskální rok posouvá o dva měsíce, na konec února. Posun platí pro všechny firmy a všechny organizace státní a veřejné správy, kterým dosud finanční rok končil 31. prosince.

Rozpočty organizací se budou moci utrácet ještě v lednu a v únoru, také získají čas plánování dalšího roku. Daňová povinnost se také posune o dva měsíce, na konec května. Tento termín nekoliduje s koncem školního roku, díky čemuž se rodiče mohou v červnu soustředit na opravu známek svých dětí. Půjčku na překlenutí daňového výpadku poskytne Slovensku Mezinárodní měnový fond, s kterým to zabezpečila celosvětová organizace UX profesionálů UXPA.

Letní čas zůstane

Po dohodě s Evropskou komisí se na Slovensku nebude posouvat v říjnu čas a zůstane letní čas. Potvrdil to svým podpisem prezident Evropské komise Jean-Claude Juncker, který vyzval ostatní státy EU, aby následovaly inspirativní počin Slovenska.

Kromě jiného toto rozhodnutí ocenila i britská královna, jelikož v zimním období bude Slovensko po Brexitu ideálním mostem do zbytku EU, protože bude mít stejný čas jako země Velké Británie.

Advent na přelomu července a srpna

Po dlouhých a náročných jednáních s Vatikánem se nám nakonec podařilo vyřídit audienci u Svatého otce, na které jsme rychle dohodli posun Adventu na přelom července a srpna.

Papež František ocenil návrh SUXA, aby všichni věřící mohli Advent prožívat v klidu, mimo koncoročního shonu. Vánoce zůstávají v původním prosincovém termínu.

Mobilní operátoři a rádia vzdorují dál

Další jednání byla náročná a neúspěšná. Nepodařilo se nám dohodnout posun vánočních akcí a reklam slovenských mobilních operátorů, které obvykle začínají v říjnu, na letní období. Také se nám nepodařilo dohodnout změnu playlistů rádií v předvánočním období, kterým jsme navrhli “rozpustit” vánoční hity na období celého roku.

Pokojné UX Vánoce 2017 přejeme!

V předvánočním období zůstane už jen pár termínů a tak přípravu na Vánoce můžeme trávit pokojnými nákupy dárků a návštěvami firemních večírků. Venku v přírodě už bude měsíc příjemná mrazivá zima, sníh a delší dny než v listopadu. Věříme, že výsledkem našeho testování použitelnosti se zaměstnanými rodiči školou povinných dětí v předvánočním období bude vysoký nárůst spokojenosti.

Pokojné UX Vánoce 2017 přejeme!

UX kolektiv ui42

P.S. Všechny fotografie jsou převzaty z internetu.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.