Výnos o standardech harmonizovaný podle WCAG 2.0

Výnos o standardech harmonizovaný podle WCAG 2.0

V souvislosti s aktualizací celosvětových pravidel pro tvorbu přístupných webových stránek WCAG na verzi 2.0 byl 15.10.2010 aktualizován i výnos Ministerstva financí o standardech ISVS.

 

Související harmonizační dokument Unie nevidomých a slabozrakých ve svém úvodu konstatuje, že došlo k výraznějšímu nárůstu ratingu přístupnosti u většiny opakovaně testovaných webových sídel. To je dobrá zpráva pro nás jako tvůrce webu a také pro jeho návštěvníky.

 

Předchozí výnos byl vytvářen podle standardu WCAG 1.0 a jeho úprava na verzi WCAG 2.0 neznamená žádné zásadní změny a výrazné dopady pro dosud platné body. Přibyly však některá nová pravidla, která by se dala stručně shrnout do následujících bodů:

  • Celá webová stránka by měla být ovladatelná klávesnicí.
  • Při vyplňování formulářů je potřeba jasně označit chybně definovaná pole a textově prezentovat chybové hlášení.
  • Pokud odkaz směřuje na soubor, je potřeba za jeho názvem definovat jeho typ a velikost. Každý odkaz by měl co nejvýstižněji definovat svůj cíl. To znamená vyhnout se odkazům typu „klikněte zde“ a nahradit je odkazy typu „více informací o této verzi“
  • Pokud má web více než 50 stránek, je potřeba mapa stránek
  • Každá stránka by měla mít jasně definovaný název v tagu <title>, který popisuje její zaměření.

Důležité jsou i další změny v publikování multimediálního obsahu a zvýšení pozornosti v oblasti požadavků na zabezpečení přístupnosti webových stránek pro osoby se sluchovým postižením.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.