68 webov TSK v Buxuse od ui42

68 webov TSK v Buxuse od ui42

Trenčiansky samosprávny kraj používá CMS Buxus na svých portálech od roku 2006. Začali jsme portálem TSK, postupně následovaly kulturní, zdravotnické, sociální a školské zařízení. Cílem bylo zajistit přístupnost a bezpečnost webů podle standardů, umožnit nenáročné editování obsahu pracovníky organizací bez znalosti HTML, automaticky zveřejňovat informace a především vytvořit přehledné weby pro občany.

Přístupnost a responzivnost

Grafické zpracování je u portálů pro veřejnou správu vždy trochu kompromis. Ano, určitě existují modernější a „trendovější“ zpracované weby, ale více než forma je v případě těchto webů důležitější obsah a přístupnost. Někdo se možná bude pozastavovat nad „uniformitou“ příbuzných portálů, ale raději trochu uniformity než 68 různých systémů navigací a rozložení obsahu.

I když všechny portály jsou pro TSK, cílová skupina je různorodá. Pro každou skupinu webů jsme navrhli podrobnou informační architekturu. Např. informace o sociálních zařízeních budou převážně vyhledávat lidé ve věku cca 40 – 50, kteří hledají péči pro své rodiče. Proto jsme zvolili větší font, jednoduchou navigaci, minimum grafiky. Cílovkou školských webů budou kromě rodičů i žáci, kteří ve velké míře využívají smartphony. Proto má každá škola responzivní web. A podobně je to i s webem nemocnic, rychlé vyhledání kontaktů není na smartphonu problém.

Zveřejňování dokumentů

Zveřejňování faktur a objednávek je považováno za jeden z nejlepších protikorupčních „vynálezů“ posledních let. Na pohled to vypadá jednoduše („vždyť to dejme na internet“), ale realizace se skládá z více, různě komplikovaných kroků. Revidovat, zabelit osobní údaje, skenovat, uložit do „nějakého“ centrálního systému, vytáhnout metadata, zveřejnit....

TSK si vybudovalo propracovaný centralizovaný systém na evidenci dokumentů, které CMS Buxus pomocí API využívá. Každá z organizací tak bezstarostně a automaticky zveřejňuje to, co zákon vyžaduje. Nemusí se starat o formu, rozsah zveřejňovaných údajů, legislativu a pod. Vše sledujeme a centrálně upravujeme.

Jednoduchý CMS pro uživatele

Základem řešení je CMS Buxus od ui42, který je od roku 1999 nejdéle vyvíjeným CMS na Slovensku. Každý rok vydáváme minimálně dvě větší aktualizace, které reflektují požadavky uživatelů a aktuální trendy. Díky tomu je Buxus lehce škálovatelný, bezpečný a moderní CMS systém, ideální pro všechny typy uživatelů. Mezi jeho hlavní výhody patří:

  • přehledná administrace, vytvářená podle individuálních potřeb každého projektu
  • jednoduchý editor obsahu
  • skvělá fotogalerie
  • správa dokumentů, kalendář akcí
  • propracované SEO url.

Sekundují mu přidružená řešení jako například validátor HTML kódu, který dokáže administrátora systému upozornit na problémové stránky.

Online služby

Kromě informačních stránek se všechny weby TSK snaží využívat v největší možné míře dostupné online služby. Důležité informace, které stovky zaměstnanců TSK spravuje v desítkách různých systémů se teď automaticky posílají do webového CMS a zveřejňují online. Není třeba je nikam přepisovat ani dělat práci navíc.

Tady je několik příkladů:

  • Rozpis lékařských služeb první pomoci v TSK, lékárenská pohotovost, seznam lékáren, ambulancí. To jsou funkcionality portálu TSK v části Zdravotnictví. Důležité je zmínit, že všechna data jsou vždy aktuální, načítaná z oficiálních údajů kraje.
  • Hlášení nepřítomnosti v ambulancii, lékárně, které slouží provozovatelům zdravotnických zařízení. Tato data musí lékaři ze zákona hlásit, ale přesto nebyla na webu vždy aktuální, protože synchronizace údajů z hlášení a webového portálu byla komplikovaná a vyžadovala několik manuálních zásahů. Teď jsou všechny systémy automatizovaně propojené, lékař si jen splní zákonnou povinnost a v tom okamžiku si můžete jeho zástupce najít online.
  • Seznam všech dostupných online služeb a tiskopisů TSK.
  • Unifikované kalendáře akcí. Každý portál, u kterého dává smysl mít kalendář akcí/událostí má vlastní kalendář, který se následně synchronizuje na web TSK. Výsledkem je přehledný seznam akcí v TSK.
  • Synchronizace školských databází mezi aplikací aSc Agenda a webovými stránkami škol. Denně se synchronizují seznamy žáků, pedagogů, tříd, výsledek např. jako např. na Střední odborné škole v Považské Bystrici.
  • Rychlé a přehledné vyhledávání ambulancí, lékařů, oddělení na stránkách nemocnic, např. Nemocnice s poliklinikou Považská Bystrica.

Technologie a provoz

CMS Buxus je použitý různými způsoby, buď v režimu 1 web = 1 Buxus nebo, jako např. v případě sociálních zařízení, jedna instance Buxusu obsluhuje 26 obsahově různých portálů na různých URL adresách. Data do více částí stránek dodává Crystal office portal od společnosti Crystal Consulting. Všechny weby jsou hostovány na jednom virtuálním stroji s aplikačním firewallem, což nám umožňuje flexibilně škálovat parametry serveru a zároveň toto řešení usnadňuje propojení mezi jednotlivými portály.

Infrastruktura webových stránek, kterou TSK v současnosti disponuje, je dobrým a na Slovensku asi i jedinečným příkladem systematické spolupráce mezi zástupci kraje a dodavatelem webových řešení. Každý portál, který vznikl, měl jasnou koncepci, účel, podléhá stejným pravidlům při tvorbě vizuálu, obsahu, zveřejňování údajů, odlehčuje zaměstnance od sledování legislativy. A co je nejdůležitější – poskytuje informace občanům TSK.

Případová studie webů TSK na ZISS

Více informací o projektu najdete v prezentaci Webové sídla Trenčianského samosprávného kraje nebo jak se dá pomoci občanům a OZP od Tibora Baďury z Crystal Consultingu, kterou přednesl na konferenci ZISS.

Odkazy na jednotlivé portály

Přečtěte si také

Děkujeme za odběr!
Brzy dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrován
Email už máme v databázi, zkontrolujte si schránku nebo použijte jiný mail
Ups! Tento email je nesprávný
Email nemá správný formát
Ups! Neznámá chyba
Prosím, zkuste to později

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.