Novinka v ui42: Profesionální Eyetracker Tobii

Novinka v ui42: Profesionální Eyetracker Tobii

Od dubna máme v ui42 na UX oddělení velkou novinku. Máme k dispozici profesionální eyetracker - Tobii Tobii Pro X2-60, jediný svého druhu na Slovensku. 

Jak to funguje

Hardware eyetrackeru snímá pohyb očí účastníka (ve vysoké frekvenci) a výsledek se zobrazí na obrazovce jako barevné kruhy, které označují místa, kam se účastník díval. Speciální software, který je součástí zařízení umožňuje z získaných dat exportovat různé typy výstupů, podle toho, jakou analýzu potřebujeme. Můžeme z něj například dostat srovnání chování více účastníků na jedné stránce, analýzu každého účastníka zvlášť, heatmapy, videa se záznamem pohledu účastníka a různé další vychytávky. Samozřejmě pohled účastníka můžeme sledovat i "naživo" přímo při UX testování na sdílené obrazovce.


Na co je dobrý Eyetracker?

Testování s eyetrackerem nám pomáhá ještě lépe a hlouběji pochopit chování uživatelů než při běžném UX testování. Dostaneme z něj přesné a detailní informace o tom, na která místa a jak dlouho se účastník dívá, které prvky přitahují jeho pozornost, které přehlíží a jakým způsobem se na stránce vizuálně orientuje.

Je to velmi dobrá pomůcka, například když nevíme zjistit, proč se uživatelé v nějakém procesu zaseknou, když chceme názorně ukázat, že na barevný animovaný banner se už nikdo nedívá, nebo vypíchnout problémové místo, které se někomu jinému zdá být v pořádku.  

Naše první eyetrackingové testování už máme za sebou a s ním spoustu nových materiálů, z kterých víme zjistit mnohem více než dosud. kdo si ho chce vyzkoušet má u nás jedinečnou šanci.

Pár ukázek

Toto je jeden z výstupů - tzv. "heatmapa", která vytvoří na stránce mapu sledovaných oblastí. Pomocí barevné škály rozdělí oblasti od nejsledovanějších - červených, až po nejméně sledované zelené.



Ve druhém výstupu můžeme vidět přesnou trajektorii pohledu účastníka od momentu, kdy se na stránku dostal, až dokud ji opustil. Kruhy jsou tzv. fixace. Čím déle se ve fixaci jeho pohled zastavil, tím je kruh větší. Čísla v kruzích znázorňují pořadí fixací.

Pro případně detailnější informace nás kontaktujte a rádi Vám je zodpovíme.
Vaše UX oddělení a tým ui42

foto: www.tobiipro.com

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.