Uživatelské testování s 30 lety praxe - Usability Week Londýn 2011

Uživatelské testování s 30 lety praxe - Usability Week Londýn 2011
```html

Po loňském Kodani byl Londýn standardně dobrá volba. Pro nás účastníky je to atraktivní lokalita i po 20 letech navštěvování a organizátorům zajišťuje vždy vysokou účast - přece jen je Velká Británie jedna z nejrozvinutějších zemí v e-commerce. Podzimní dny během konference byly příjemně teplé, takže přes obědovou pauzu jsme stihli vždy zajít i do Hyde parku, který byl doslova přes ulici. V kombinaci s dobrým obsahem a příjemnými lidmi je NN/G Usability Week skvělá příležitost na načerpání inspirace. A obligátní pikantnost - v hotelu jsme bydleli na pokoji č.42.

Bruce Tognazzini: Interaction Design

Tento rok jsem si vybral vícedenní seminář Interaction Design, který vedl Bruce Tognazzini. Starší pán ve věku mých rodičů je jedním ze zakladatelů oblasti Human Computer Interaction (HCI), kam patří i usability a uživatelské testování. Kromě jiného byl prvním HCI designérem v Apple a jedním z tvůrců klasického Mac OS. Pozor, považuje se za designéra, i když neumí kreslit! Je designérem v původním smyslu slova design, takže po česky by bylo vhodnější říci, že je návrhář.

Bruce své více než 30leté zkušenosti s návrhem user interface promítl do jednoduchých principů, procesů a technik, které mají zaručit úspěšný design/návrh. Nejde přitom jen o návrh softwaru a webů, i když mnoho příkladů bylo právě z této oblasti.

  1. Úvod byl o tom, jak přesvědčit zodpovědné o důležitosti HCI (nebo UX nebo usability) a získat podporu pro HCI tým ve své firmě nebo u klienta.
  2. Porovnání různých přístupů k designu a doporučení rychlého přístupu, který zaručí i výslednou kvalitu.
  3. Jak vybrat a zorganizovat správný HCI tým.
  4. Jak získávat požadavky a podklady na začátku projektu.
  5. Proces tvorby efektivního designu: persony, prototypy, ...
  6. Principy efektivního designu.
  7. Uživatelské testování.

Kromě samotného procesu jsme prošli mnoha teoretickými základy pro HCI, jako je například teorie informací. Vyřešili jsme pár úkolů z oblasti přípravy softwaru pro letectví. A prošli jsme kopou příkladů dobrých a špatných UI.

Palo Vallo, Bruce Tognazzini a Martin Krupa

 

Prohlížeče zamrzly v čase

Bruce je skvělý přednášející, seminář byl výborně připravený a samozřejmě prošpikovaný postřehy ze života, uvedu pár citátů pro ilustraci:

  • Prohlížeče zamrzly v čase.
  • Neexistuje průměrný uživatel.
  • Microsoftu trvalo 20 let, než okopíroval Macintosh, prostě "nepochopili podstatu."
  • Skype nebyl navržený pro uživatele - navíc se zhoršuje.
  • Estetika musí design podporovat, nikoli dominovat.
  • Používal pojem Weblication = Web Application

Kromě jiného jsem se dozvěděl, proč první literatura byla veršovaná. Na překvapení to souvisí s teorií informací.

Přečtěte si blog Bruce Tognazziniho Ask Tog, který je sice zřídka aktualizovaný, ale i starší příspěvky stojí za přečtení. Podívejte se video jeho projektu Starfire (obě části) z roku 1992 s vizí user interface pro rok 2004 - realitou se to stalo až letos ;-)

Uživatelské testování na Slovensku za poslední rok

Před rokem jsem ve svém blogovém příspěvku o NN/g Usability Week v Kodani psal o slabší úrovni usability na Slovensku. Co se od té doby podle mě změnilo?
  • Pojem usability nebo UX se začal na Slovensku za poslední rok objevovat i na konferencích i v profilech firem i v Google AdWords.
  • Stále je však usability na Slovensku v plenkách. Nevím o žádné slovenské firmě, která by měla vlastní interní UX tým a fungovala podle UCD principů. Tohle píšu schválně jako výzvu a doufám, že se mi někdo ozve a přesvědčí mě o opaku.
  • Zaskočil nás rozmach mobilních webů a aplikací, co souvisí s rychlým rozšířením smartphonů a tabletů. Zatímco před rokem jsme mluvili o tom, že to přijde, tak teď už můžeme konstatovat, že je to tady a je nejvyšší čas začít.

Uživatelské testování webů v ui42 za poslední rok

Jak jsme s HCI/Usability/UX/UCD pohnuli v ui42?

Víte na Slovensku nebo v Čechách o webech a jiných (nejen softwarových) produktech, při vývoji kterých se řádně věnují i HCI nebo usability nebo user experience? Napište mi, rádi si vyměníme zkušenosti, kterých je podle nás v našich končinách stále málo.

Mimochodem. Z Londýna jsme se vraceli přímo na naše první celodenní testování mobilního webu, který navrhl náš tým. Byl to zážitek, je to technicky i logisticky mnohem náročnější než běžné testování. Princip zůstává stejný: sledovat uživatele při práci.

```

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.