WebExpo Praha 2011 - Sobota

WebExpo Praha 2011 - Sobota

Přístupnost není mrtvá!, Radek Pavlíček, Roman Kabelka

S panem Pavlíčkem jsem se už první den bavil o přístupnosti webu u jeho stánku. Zajímalo mě, jaký důležitý je (náš oblíbený) čistý kód a validní HTML pro přístupnost. Potvrdil mi, že pár let zpátky měly čtečky webu pro nevidomé s nevalidním kódem problémy, ale teď je to možná poslední věc, kterou je třeba při přístupnosti řešit. Jeho přednáška byla o používání mobilů nevidomými, začala sondou do historie a skončila souhrnem možností ovládání iPhonů a Androidů.

Velmi zajímavá byla praktická část. Nevidomý Roman Kabelka naživo ukazoval, jak pracuje s iPadem. Ano, čtete dobře, s dotykově ovládaným, vizuálně orientovaným zařízením. Pod projektorem ukázal, že to jde, i když pro vidomé to někdy vypadalo možná trochu zmateně. Ale to jen proto, že nás ruší ikony, barvy, efekty a další iParádičky.

PHP v roce 2011, Rasmus Lerdorf

S přednáškou Luka Wroblewského pro mě určitě nejlepší kousek WebExpa 2011. Vidět mluvit o PHP jeho zakladatele je zvláštní. Je totiž těžké zpochybnit i jen jednu větu, kterou řekne v souvislosti s PHP. Už po prvních minutách se mi líbilo to, jak Rasmus o PHP mluví. Nedělá z něj žádnou vědu, na pár slidech z historie ukazuje, proč si ho napsal. Párkrát za přednášku opakuje, že uživatele nezajímá, jestli je váš kód funkční nebo objektový, jestli je sexy nebo jestli používáte echo nebo print. Důležité je, aby aplikace fungovala a byla rychlá. PHP nikdy nebylo nějaké „náboženství“, nekupují se kolem něj žádné velké skupiny nebo firmy. Každý ho „jen“ používá, protože dělá to co má a to je podstatné.

Rasmus zdůrazňoval, že je třeba co nejdříve přejít na PHP 5.3, opravovat chyby v kódu a profilovat. Zmiňoval při tom i projekt HipHop od Facebooku, který obsahuje velmi slušný profiler, ale že prý je ho dost problematické zkompilovat. Tipy jako minimalizace počtu includovaných souborů, používání cache, sledování MTU pro cookies (hlavně pro mobilní weby), přesunutí statického obsahu na non-cookie CDN servery jsou určitě přínosné. Na závěr padlo několik slov o PHP 5.4.

Zbytečně přepisovat, slidu si můžete prohlédnout na webu PHP.

Komunikace a prodej výstupu UX designu, Jan Šrútek

Znáte to. Po dlouhých jednáních dohodnete s klientem smlouvu na nový web a pustíte se do práce. Napíšete informační architekturu (předpokládám tedy aspoň nějakou píšete, i jedna strana ve wordu je IA) a posunete to grafikovi. Ten nakreslí fajnový web a vy to prezentujete klientovi. Emailem. S textem „Posílám první verzi grafiky a návrh IA“ a přílohou, kde je word a PNGčka s grafikou. Klient otevře nejdřív obrázky, na notebooku s malým rozlišením se jich snaží proskrolovat nahoru dolů a pochopit, o co vám jde. Potom na email odpoví: „Je to dobré, ale představoval jsem si to trochu jinak

Tato přednáška byla přesně o tom, jak předejít takovému zbytečnému nedorozumění. Je třeba klientovi vysvětlit, proč jste právě takto navrhli každý prvek webu a mít připravené scénáře na možné reakce klienta. V takovýchto souvislostech, na velké obrazovce projektoru, určitě přesvědčivěji podáte vaše kreativní nápady. Zákazník by se měl na setkání zapálit pro novou věc stejně jako vy. Je třeba si také uvědomit, že osoba, s kterou komunikujete, možná potřebuje prezentovat váš nápad svému vedení nebo šéfovi. Nezapomínejte na to a pomozte mu v přípravě.

Bylo to velmi slušné, obsahově i prezentačně. Přednášející působí v Londýně ve významných UX agenturách, takže podle toho to i vypadalo.

Jednoduchý vývoj pro iOS, Android a další systémy, Bořek Bernard

Tuto přednášku jsem nestihl od začátku a tak jsem prvních pár minut nebyl úplně v obraze. Postupně jsem ale pochopil, že autor chce dělat mobilní weby ve Flexu. Je zjevně odborníkem na tuto Adobe technologii (v referencích má spolupráci s Tatrabankou) a chtěl nám ukázat, jakou podporu má Flex pro vývoj mobilních aplikací. Když jsem si sedl, právě zdůrazňoval, že Flex není Flash a vysvětlil i proč.

Moje slabé vzpomínky na vědomosti o Flexu a jeho aplikacích mi připomněly, že je to (hlavně vizuálně) zajímavá platforma na vývoj RIA aplikací, která však vyžaduje plugin AIR od Adobe. Ten v podstatě spustí webku jako desktop aplikaci, ale mám s tím ale negativní zkušenosti. Před časem jsem zkoušel Tweetdeck na desktopu a po 5tém pokusu spustit to jsem to vzdal...

Prezentace byla spojena s praktickou ukázkou vytvoření jednoduchého seznamu přednášejících, čteného z XML souboru. IDE Flexu je zpracované v Eclipse, práce s nápovědou vypadala opravdu jednoduše. Syntax podivná, taková javovská, ale výsledek za pár minut velmi přesvědčivý. Flex řeší rozměry obrazovky, má fajnový mód na testování, hotové komponenty, fakt to vypadalo zajímavě. Trochu jsem na pozadí cítil problém s rychlostí celé aplikace (i na mobilu to totiž potřebuje mobilní AIR), ale v závěrečné diskusi nás autor ujistil, že na výkonu se pracuje v každé nové verzi velmi intenzivně.

Přednáška OK. Jedna z těch, která vám rozšíří obzor a přiblíží něco, o čem jste netušili, že může tak zajímavě fungovat.

Na velikosti záleží, Martin Pospíšil a Zdeněk Košťál

Znovu jeden z těch názvů přednášky ze skupiny „Grafika webu jako sexy prodavačka“. Dva poměrně mladí (ano, nazvu je tak) kluci z firmy Madeo nám mluvili o tom, jak dělat weby na celou obrazovku. Ne takové ty „nudle“, které na 24“ monitorech vypadají, jako by nebylo obsahu.

Přiznám se, že po pátečním Mobile First to byl pohled z úplně opačné strany. Po praktických ukázkách několika realizací jsem ale pochopil smysl takovýchto webů. Pokud nemáte od zákazníka dostatek textového obsahu a vzhledem na povahu webu to ani není potřebné, dá se s webem na celou obrazovku dosáhnout pocitu „plnosti“. No podívejte se např. na webovou stránku akrobatického pilota. Vyžaduje si to ale dobrého grafika, kvalitní podklady a co nejlépe udělané HTML/CSS.

Prezentačně to nebylo nic světoborné, ale účel to plnilo. Věděl jsem si definovat web, na který by se něco takového dalo použít a tedy to bylo celkem přínosné.

Elasticsearch: za hranice běžného fulltextového vyhledávání, Karel Minařík a Lukáš Vlček

Na tuto přednášku jsem šel proto, že vyhledávání je důležité. Všude. Vyhledávám v mobilu, na desktopu, v mém programovacím IDE, na webu, v googlu, dávám ho na 99% webů, které v ui42 děláme. A autor přednášky začal přesně v tomto duchu. Uvedl několik opravdu zajímavých (rozuměj špatných...) výsledků vyhledávání na běžných portálech českého internetu. Mě nejvíc pobavila hláška jedné stránky, že „Našlo se příliš mnoho výsledků, upravte podmínky vyhledávání!“.  Pokračoval lehkou teorií kolem vyhledávání a přešel na Elasticsearch engine. Zapamatoval jsem si, že je to RESTové rozhraní, které ukládá data pomocí JSON. No, žádná novinka, JSON a REST jsou hvězdy současnosti. Správnými dotazy se pak nad uloženými daty dá efektivně vyhledávat.

To byla první, spíše teoretická část přednášky, která byla opravdu dobrá. Stačilo vědět, co je to JSON a běžně vnímavý člověk pochopil výhody Elasticsearch. Na praktickou část jsem už ale nezůstal, přesunul jsem se zase do Mobile Room.

Developing Lovable Mobile Services: A tale of Two Socks, Dave Ruzius.

Znovu jeden z těch zajímavějších kousků na téma mobilního vývoje. Jeho autor tentokrát nemluvil o tom, jak už nápad realizovat, ale jak k němu dojít. Na úvod nabídl pár čísel ohledně množství aplikací v Android marketu a v Appstore. Čísla jako 91 her a 459 aplikací za srpen v Appstore jsou zajímavá, ale zajímavější je spíš to, proč je jen malé procento z nich úspěšných. Dave se věnoval třem aspektům, které jsou důležité při hledání správného nápadu pro web aplikaci:

  • užitečnost
  • použitelnost
  • touha po aplikaci(no přeložte lépe desireable...)

Není třeba dělat aplikaci, co dokáže X věcí, je třeba se soustředit na jeden problém a jeho řešení dotáhnout do dokonalosti. Pomáhat má testování a prototypování UI aplikace ale i možná „podivné“ věci jako testování aplikace v reálných podmínkách. Pomalá aplikace na zjišťování trasy spojů MHD s malými ovládacími prvky a loadingem každou chvíli nebude na rušné zastávce autobusů úspěšná. A když do své aplikace přidáte i pár drobností, které ji udělají žádoucí(zas to anglické desireable), máte výsledek, který budou všichni stahovat a milovat.

To spojení „milovat aplikaci“ na konci přednášky znělo častěji a mně se to zdálo nějaké divné. Ok, aplikaci můžu „rád používat“, protože mi usnadní práci, pobaví mě, vyřeší nějaký problém, pomůže v práci. Ale abych ji miloval? I když to bylo možná myšleno nadsazeně, vícekrát opakovaně to znělo divně. Proto mi nedalo a na konci jsem se autora zeptal, jestli to s tou láskou k aplikacím myslí až tak naprosto vážně. Trochu jsme polemizovali, ale nevyjádřil se, že by to myslel nějak obrazně...Já mám sice smartphone jen pár týdnů, ale všechn

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.