WebExpo Praha 2011 - Pátek

WebExpo Praha 2011 - Pátek

WebExpo 2011

Místo konání jsme s pomocí iPhonu a slečny Janky z navigace našli bez problémů. Areál Vysoké školy ekonomické se nachází v samotném centru Prahy (tedy, aspoň se mi zdálo, vůbec Prahu neznám...), je takový klasický, školní, starší i modernější budovy zvenku, ale příjemně moderní interiéry. Registrace byla bezproblémová, dostali jsme visačky s jmény a tašku plnou reklamních papírů.

Ještě před konáním jsem si připravil ve spolupráci s oficiální stránkou webexpa vlastní program, takže jsem měl jasno co a kdy chci vidět. Ale kde je Development room? Tam kde Mobile room? A to je kde? 10 minut jsem hledal kam jít. V té záplavě letáků mi chyběla nějaká mini-mapka. Pojďme ale na přednášky.

Deployment PHP, Jan Mittner

Deployment je v překladu asi toto:

commitni to do svn, exportni si změny, udělej dump databáze, přenes to na test, přepiš zdrojáky, updatuj databázi, testuj, přenes na live server, přepiš soubory, updatuj databázi a hlavně nikde neudělej chybu...

A to dělá každý vývojář asi tak 5krát denně. Příjemný pán z firmy Vergilio nám prezentoval své řešení, které nasadili, aby zautomatizovali celý tento složitý proces. Používají nástroje SVN, Phing, DBDeploy a nad tím vším vlastní jednoduchou aplikaci, která jedním kliknutím přehodí všechny změny na test a dalším na live. Na celém řešení mě nejvíce zaujala více méně úplná eliminace chyb na straně programátora a to, že vývojář nemusí znát hesla na přístup do systémů, protože ty jsou uložené v aplikaci.

Ně úplně jsem ale nepochopil úvod přednášky, protože autor tvrdil, že deployment je pro firmu ztráta peněz. Po přednášce jsem ho chytil v konzultační místnosti a zkoušel s ním diskutovat o tom, že přece deployment je součástí práce dané úlohy. Nakonec jsme dospěli k závěru, že automatizace může zlevnit cenu a zvýšit kvalitu služeb, což je určitě dobrá konkurenční výhoda.

Prezentačně to bylo v pořádku, s živou, fungující ukázkou, ale v malé místnosti se tlačilo velmi mnoho lidí.

Grafika jako sexy prodavačka, Jan Sotorník

Přesunul jsem se do Design Hall. Perfektní přednášková místnost, 3 plátna, pohodlné sezení. Název přednášky byl použitím slova „sexy“ magnetizující a tak jsem očekával fajnovou true story o tom, jak udělat dobrý eshop. Úvod zajímavý, proč jsem si nikdy neuvědomil, že eshop je vlastně obdoba samoobsluhy u kamenného obchodu? Následovala dost strohá prezentace, ze které jsem si poznamenal jen tyto tři fakty:

  • Pokud má produkt více variací (barvy, velikosti), které se liší cenou, nemá smysl dávat do výpisu produktů tlačítko Koupit. Raději napsat že „od 250 Kč“
  • Nejdůležitější informace kromě ceny je dostupnost produktu
  • Při návrhu eshopu je dobré pracovat s reálnými daty. Je třeba zjistit, jaké jsou dostupné fotky, zda mají nějaký standardní rozměr, jak vypadají názvy produktů, zda jsou dlouhé apod.

Celkově byla ale prezentace slabší. Chyběly mi v ní nějaká čísla, case studies, reálné zkušenosti ve formě když jsme změnili toto, stalo se toto. Autor tvrdil, že se podílel na vývoji desítek eshopů, nevěřím, že by něco zajímavého nedokázal vytáhnout.

Cassandra, Michal Augstýn

Další přednáška byla v Development Hall. Když předchozí hala byla super, tato byla mega super. Po stropě zavěšené projektory jako balóny, každé dva metry dva reproduktory (ve dvou řadách...), přičemž jeden pár by stačil na slušnou diskotéku v celé hale.

Ale zpět k přednášce. Pojem NoSQL databáze rezonuje všude, používá je každý, kdo něco na webu znamená. Konkrétně Cassandra je „výrobek“ Facebooku, četl jsem ale někde, že prý už to tak úplně nepoužívají. Je to multiplatformová = běží v javě databáze, založená na BigTable od Googlu. Celkově nejsem nějaký velký databázový specialista, používám relační databáze na úrovni běžného senior developera. Už dávno jsem zkoušel CouchDB, četl si pár článků a snažil se pochopit výhody nosql přístupu. Na věci jako sloupcovou orientaci nebo výseky dat místo selectů potřebuji čas. Po letech v relačních databázích je celkem náročné myslet v nosql logice a najít její vhodné nasazení pro projekt.

K mému vlažnějšímu pocitu z Cassandry určitě přispěla i samotná přednáška. Autor posouval slajdy, mluvil zjevně odborně, ale v polovině jsem nějak ztratil nit. Pak jsem chvíli uvažoval, proč mě to nebaví a přišel jsem na to že to bylo jako přednáška ve škole na výšce. Přednášející tomu sice dokonale rozuměl, ale bylo to prostě „suché“.

Evoluce Designera, Adam Hrubý

Nízký chlapík v těsných kalhotách a s šátkem kolem krku (nevím jak se to jmenuje, taková ta image věc, co je vám v zimě nanic a v létě v ní vypadáte jako by vám byla zima) nám vyprávěl o tom, jak designově vyrostl ve Švédsku. Prezentace velmi osobní, tak může mluvit jen člověk, který opravdu něco zažil a podařilo se. Mluvil o tom, jak mít rád svou práci a dělat ji dobře, jak si vybudovat správný vztah s klientem, vzbudit v něm důvěru a udržet si ji přes zodpovědnost. Škoda, že nemohu najít reklamní spot, který nám pustil jako výsledek jednoho z projektů, ten by řekl hodně.

Velikost myšlení, Lukáš Plíhal

Přednáška na podobné téma jako předchozí, ale ne s takovým „drajvem“. Autor vtipně definoval, že se živí posloucháním svých klientů. Smysl jeho práce je v tom, že musí přesně zachytit, kdy klient řekne správný nápad a potom ho prezentovat jako svůj. Velmi hezky popisoval různé skupiny zákazníků, které dělil podle „barvy klobouků“. Typy jako „Představovali jsme si to jinak“, „Je to dobře, ale mohlo by to být lepší“, „Celé špatně“ určitě dobře znáte i z vlastní zkušenosti...

MongoDB, Lukáš Linhart

Jednu nosql databázi už jsme tu měli, MongoDB je druhý zástupce. Člověk z portálu centrum.cz velmi účelně spojil prezentaci s popisováním řešení reálných situací, které na centru vznikly. Hezky vysvětlil, že do úložiště v podstatě vkládáš data v JSONu bez rozmyslu a následně nad nimi zkoušíš zjistit nějaké informace. Podstata je v tom, že právě teď, hned, rychle, bezpečně a efektivně potřebuješ uložit obrovské množství dat (Twitter je ideální příklad). Pomůže ti při tom automatické rozdělování zátěže na více serverů, automatická replikace, prioritizace zápisů. Ta data můžeš zpracovat později, rozdělit je podle hodnot parametrů JSONu, ale máš je uložené.

Samozřejmě můj popis je dost laický. Ale abych se začal hlouběji zajímat o nosql(a o jakoukoliv jinou technologii), musím jednoduše pochopit, jak to funguje a asociovat si to se svým problémem, který potřebuji vyřešit. Hodnotná byla poznámka na jinak velmi dobré prezentaci:

Pouštět MongoDB na jednom serveru nemá smysl.

Za hranicemi jQuery, Daniel Steigerwald

Tato na poslední chvíli zařazená přednáška mě celkem potěšila. Její autor začal celkem vtipně, poznamenal že jQuery používají většinou ti, co neumí Javascript. Něco na tom bude, programátorská mládež dneska určitě s úšklebkem v tváři kouká na document.getElementById(). Javascriptové nástroje rozdělil do tří levelů. Máme tu malé frameworky jako jQuery, větší věci jako DOJO nebo YUI a velké věci jako Google Clousure. Začátek přednášky okořenil její autor hláškou o tom, že nám prozradí, co zabije Javascript. Odpovědí byl Dart. Přednáška to byla velmi slušná, dobrá obsahově i prezentačně.

Mobile First, Luke Wroblewski

Určitě jedna z přednášek, pro kterou se vyplatilo jít na WebExpo. Už před jejím konáním jsem si co to o Lukovi přečetl a utvrdil se v tom, že tam musím být. Na přednášku byl dokonale připravený, skvělé slajdy, konkrétní čísla podpořené zajímavými příklady, které někdy vypadaly jako z blízké budoucnosti, ale oni už jsou tu. Hlavním motivem bylo konstatování, že časem budeme dělat weby primárně pro smartphony a desktopový web bude jen jako „přidružený projekt“. Teď je to zatím přesně naopak, ale čísla nepustí. V roce 2013 by mělo na web chodit více lidí z mobilu než z desktopů, přičemž Luke vyjádřil přesvědčení, že to bude i dříve. Nemám důvod mu nevěřit.

Na konkrétních příkladech ukázal zajímavou věc. Firmy mají často uživatelsky velmi, ale opravdu velmi špatný web, ale výbornou mobilní aplikaci. To proto, že dokážou do malého displeje vybrat to, co je důležité.

Zbytečně to budu obkecávat, podívejte se na jeho přednášku ve formě PDF.

 

Zatím tolik, sobotu shrnu ve druhém článku.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.