Profit č. 2: I software zdarma umí vydělávat

Profit č. 2: I software zdarma umí vydělávat

O důvodech, proč Buxus není open source, si můžete přečíst v časopise Profit 2/2012.

Celosvětově nejpopulárnější content management systémy jsou volně stahovatelné a jejich zdrojový kód je otevřený. O jejich vývoj se stará mnohotisícová komunita developerů. 

Jsou tři hlavní modely financování vývoje CMS. V případě komerčních redakčních systémů je vývoj placený z licenčních poplatků. Open source systémy vyvíjí komunita developerů, která tak činí bezplatně. Existuje i kombinace předchozích dvou modelů, kdy CMS částečně vyvíjí komunita a na vývoj přispívá komerční firma nabízející zpoplatněný support pro uživatele.

Při úvahách o otevření Buxusu a jeho zpřístupnění zdarma jsme brali v úvahu především to, že kolem Buxusu neexistuje komunita developerů, kteří by ho dále vyvíjeli. Tento krok by z našeho pohledu nepřinesl žádaný efekt - rychlejší a levnější vývoj.

V lednu 2012 jsme vydali novou verzi Buxusu 6.2 a do konce roku bychom chtěli vydat další dvě. Buxus vyvíjíme od roku 1999 a je to nejdéle vyvíjený redakční systém na Slovensku. Používá ho téměř 150 webů a pracuje s ním více než 1000 uživatelů (prosinec 2011). Mezi uživatele Buxusu patří například Ringier, Slovenská technická univerzita, Trenčianský samosprávný kraj, Firotour, Incheba, Aupark, Brloh, Turancar, Bratislavské noviny a další.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.