22 let ui42

22 let ui42

ui42 je o necelých 10 let mladší firma než web, který měl minulý týden 30 let. A o rok starší než Google.

Mnohé věci o nás už byly na mnoha místech vypovězené, ať už např. v starším článku o našich začátcích nebo v příspěvku o CMS BUXUS. Ale právě čas oslavy "narozenin" je to skvělé období, kdy se vyplatí k některým milníkům opakovaně vrátit a připomenout si je. 

Martin Krupa: uičko jsme založili v roce 1997 jako tři asistenti na Ústavu informatiky v kanceláři č.42 na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Za dveřmi, které byly označené jako ui42, jsme prožili první roky s internetem a později s webem na Slovensku. Tyto tehdy nové technologie nás fascinovaly a viděli jsme v nich spoustu nových příležitostí, které se však nedaly realizovat na akademické půdě.

A tak jsme se pustili do podnikání. V té době u nás nebyly žádné startupy, neexistovali žádní investoři a softwarových firem bylo málo. Nevěděli jsme, co je business plán a ani ho od nás nikdo nechtěl. Vlastně neexistovala ani konkurence. A tím pádem téměř neexistoval ani trh podnikání na internetu nebo webu, snad kromě poskytovatelů internetu, kteří byli tehdy velmi drazí. Věřili jsme však, že pár softwarových internetových projektíků se najde a nějak se rozjedeme.

Pohled do historie: www.ui42.sk, r. 1998

Realita byla nakonec jiná: projektů bylo méně a díky tomu jsme rozjeli své vlastní, mezi nimi i pracovní portál Profesia.sk. V ui42 jsme vícekrát museli reagovat na neočekávané situace. Naše reakce nebyla vždy správná. Nic z toho však nepovažujeme za neúspěch, ale za cennou zkušenost.

Robo Mráz: I po 22 letech pracujeme na tom, aby ui42 zůstalo lídrem ve webových technologiích a online podnikání na Slovensku. Máme štěstí, že jsme se při rozjezdu ui42 rozhodli věnovat internetovým a webovým technologiím, protože ty se neustále mění a vyvíjí a my se tomu musíme přizpůsobit.

Díky všem zkušenostem a zejména lidem v ui42 jsme stále průkopníky na internetu a na webu (nebo online, jak se tomu teď říká). Přinášíme další inovace, tak jako jsme na slovenský internet a web přinesli:

  • online sněhové zprávy v roce 1996,
  • online pracovní portál Profesia.sk v roce 1997,
  • e-shopy s knihami a elektronikou už v roce 1998,
  • redakční systém BUXUS v roce 1999,
  • informační architekturu v roce 2002,
  • testování použitelnosti v roce 2006,
  • výkonnostní online marketing v roce 2009,
  • World Usability Day v roce 2011,
  • největší e-commerce konferenci a soutěž MastersGate v roce 2015.

Jsme tu, abychom dále pomáhali akcelerovat online byznys na Slovensku!

Martin Krupa a Robo Mráz

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.