Ze setkání vývojářů: BUXUS CMS - První slovenské CMS a stále živé

Ze setkání vývojářů: BUXUS CMS - První slovenské CMS a stále živé

V poslední lednový den roku 2019 se v Bratislavě konalo setkání developerů a nadšenců PHP frameworku Laravel na téma CMS postavených na tomto frameworku. Protože v ui42 už od roku 2000 úspěšně kontinuálně vyvíjíme CMS BUXUS a jeho jádro tvoří právě Laravel, neváhali jsme a přijali jsme pozvání zúčastnit se i v roli řečníka. Přinášíme pár postřehů z meetupu.

"Úvod do OctoberCMS - Co všechno dokáže" od psycho

Večer otevřel Roman Sekerka (přezdívaný psycho), ze softwarové firmy Wezeo, která toto setkání organizovala. Roman povyprávěl něco o OctoberCMS, které ve Wezeu používají hlavně jako “backend” pro správu obsahu mobilních aplikací. Roman zdůraznil jednoduchost, s jakou se toto CMS dá spustit a rozšířit ať už přes doplňky vyvíjené developerskou komunitou po celém světě nebo vlastními doplňky, které si ve Wezeu vytvořili.

V následné diskusi jsme se ptali na konkrétní příklady přizpůsobení OctoberCMS pro konkrétní projekty a také na to, zda kluci z Wezea plánují své doplňky také jako open source balíčky.

"BUXUS CMS - První slovenské CMS a stále živé" od Gabriela Takácse

Jako druhý se slova ujal náš kolega a vedoucí vývojářského týmu, Gabriel Takács. Názvem prezentace "BUXUS CMS - První slovenské CMS a stále živé" jsme chtěli zdůraznit, že ačkoliv má BUXUS už 19 let, rozhodně nezůstal stát na místě a dnes je ve velké míře tvořen právě moderním a nejpopulárnějším PHP frameworkem Laravel. Na úvod jsme zmínili hlavní výhody BUXUSu z pohledu majitele webu:

Výhody BUXUS CMS pro majitele webů a e-shopů

Následně se přešlo na technologie, které v ui42 používáme při vývoji BUXUSu a klientských webů.

Gabo pak zbytek prezentace pojmul formou videa, ve kterém ukázal jednoduchý, ale výstižný příklad jak developer může v BUXUSu “naprogramovat” blog. Tuto formu zvolil, protože přítomní byli z větší části programátoři a jak se říká: je lepší jednou vidět než stokrát slyšet. Příklad s blogem demonstruje, že na to, abyste mohli v CMS BUXUS vytvořit nový datový typ, nemusíte měnit databázi ani nic podobného. Ale stačí, když si prostřednictvím flexibilního systému stránek vytvoříte nový typ stránky, který bude obsahovat právě takové položky, jaké (např. na blog) potřebujete. V zdrojovém kódu si následně vytvoříte hlavně HTML šablonu, tedy prezentaci vrstvu své stránky.

Diskuse po Gabrielově prezentaci byla opravdu dlouhá a otázky na BUXUS se týkaly celkové historie našeho CMS, na architektonická rozhodnutí, která nás dovedla k tomu aby BUXUS fungoval tak, jak funguje, ale i na jeho budoucnost.

"Laravel Nova - rychlý a jednoduchý admin" od Marka "Mako" Racíka

Závěr večera patřil nástroji, který je poměrně nový, ale své fanoušky měl ještě dříve, než stihl být oficiálně představen. Laravel Nova je administrační rozhraní pro projekty postavené na Laravelu a jeho autory jsou samotní tvůrci Laravelu.

Marek představil Laravel Nova obecnými ukázkami ale i praktickými příklady ze svých vlastních projektů. Zároveň nám ukázal sílu komunity, která už vyvinula množství rozšíření, volně dostupných pro každého developera.

Kdo ještě Novu nezná nebo se chce o ní dozvědět více, osobně doporučuji přednášku Taylora Otwell (autora Laravelu) z Laraconu 2018. Je obsahově detailnější, jelikož Taylor měl více času než Marek :-)

Co dál?

Jsme rádi, že jsme mohli opět trochu představit naše řešení lidem z developerské komunity. Z pozdějšího feedbacku víme, že BUXUS přítomné zaujal. Už při přípravě přednášky jsme se s organizátorem dotkli několika témat, které by mohly být pro developerskou komunitu zajímavé, například naše zkušenosti s přechodem z jednoho frameworku na druhý, či manažování více než 130 vlastních balíčků, které rozšiřují BUXUS a udržet v nich pořádek je nesnadná úloha. Doufáme, že se s našimi zkušenostmi budeme moci už brzy podělit. Případně nám napište, pokud byste chtěli vědět více.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.