CodeCon 2019

CodeCon 2019

V úterý 2. dubna 2019 se uskutečnil 5. ročník IT konference CodeCon. Vývojáři z ui42 patřili nejen mezi více než 550 účastníků, ale náš Šimon Zámečník přispěl i vlastní přednáškou o CMS BUXUS, konkrétně o cestě od "čistého" PHP ve verzi 3 až po dnešek, kdy základem tohoto redakčního systému je populární framework Laravel (aktuálně ve verzi 5.8).

Co nás na konferenci zaujalo (a mohlo by i vás), nebo osobní pohled jednotlivých uičkářů, kteří se konference zúčastnili:

Node.js security

Peter Angelov:
Vymýšlet kolo nemá smysl. Právě proto existuje open source komunita, která sdílí svůj kód například ve formě JavaScript balíčků. Největší knihovnou takových balíčků je NPM a jejich využívání zjednodušuje práci milionům vývojářů. Horší je to s bezpečností , protože průměrná webová aplikace se skládá z více než 1000 modulů (přes nepřímé závislosti) a drtivá většina kódu tak pochází od jiných vývojářů. Tím pádem i většina (úmyslných i nechtěných) zranitelností vaší aplikace. Jak s tím bojovat mluvil Peter Slivka ve své prezentaci. Najdete na videu od času 39:35

OctoberCMS - Customizovatelný Laravel admin a CMS

Alexander Horváth:
OctoberCMS je jeden z nejpopulárnějších open source CMS. Dají se jím vytvářet nejen jednoduché prezentace stránky, ale i komplexní aplikace či API. Nejde jen o obyčejné CMS, ale pro základ, na kterém stojí a svou rozšiřitelnost je prezentován spíše jako Content Management Framework .

Je rozšiřitelný o tzv. Pluginy, které jsou jednoduché a dají se rychle vytvářet. Backendové funkce jsou většinou jen formuláře a seznamy, které tyto pluginy poskytují. Vytvářejí se pomocí konfigurovatelných yaml souborů pro formuláře a controllerů seznamy. V OctoberCMS jsou pluginy rozmístěny do adresářů, které jsou pojmenované v první úrovni podle autora a následně v další úrovni podle funkcionality.

Je potřeba si dělit různé funkcionality aplikace do co nejmenších logických částí, aby mohly být zdrojové kódy v případě potřeby co nejvíce reusable (přepoužitelné).

Když samotný OctoberCMS je postavený na nejpopulárnějším PHP frameworku Laraveli, tím přebírá a rozšiřuje jeho výhody a vlastnosti, jako jsou například cache, facades, hooks, event.

Oracle database performance tuning

Alexander Horváth:
Přednáška se od začátku nesla v duchu profesionalismu a bohatých zkušeností v oblasti optimalizace databází.

Předmětem přednášky bylo přiblížení systému partitioning v Oracle databázích, jak nám mohou pomoci k zvýšení rychlosti a i jak nám může nevhodný návrh uškodit Podstatou celé optimalizace je rozvržení tabulky na jednotlivé podčásti na základě klíče, podle kterého se dotaz do databáze řídí a rozhoduje, do které části partitioningu má dotaz přesunout Oracle zná různé typy partitiongu. Mezi základní typy patří kombinace range, hash a list.

O tom jak využívat jejich výhody a reálné zkušenosti s partícemi se dozvíte ve videu z přednášky.

Gabriel Takács:
Přednáška, která se umístila na vrchních příčkách mého žebříčku přednášek letošního Codeconu. Autor poutavým způsobem představil moderní a čím dál populárnější domain-driven development a microservices, a to nejen v teoretické rovině, ale i na praktických příkladech. Hlavní myšlenkou při tomto druhu vývoje je vnímání objektů a balíků v kontextu modelovaných domén. Přednáška ukázala nejen výhody, ale i úskalí použití microservices pro různé systémy a autor diskutoval způsoby jejich nasazení.

Jak předpovídat zpoždění letů?

Jaroslav Ištok:
Tato přednáška mě osobně zaujala nejvíce. Byla o tom, jak se pomocí metod strojového učení dá automatizovat proces výpočtu výše pojištění zpoždění letů. Čím má let vyšší pravděpodobnost zpoždění, tím je výše pojištění vyšší.

Na predikci zpoždění letů používají model, který se skládá z více částí:

  • Používají kvantilovou regresi, což je pravděpodobnostní lineární model. Tuto regresi trénují na historických datech trvání letů.
  • Druhou část modelu tvoří kombinace scénáře vývoje počasí, který získali na základě historických dat (teplota, rychlost větru, déšť) a aktuální předpovědi počasí.

Výsledkem jejich modelu je doba trvání letu, kterou nakonec odečtou od předpokládané doby trvání letu od aerolinky. Na základě těchto informací vědí určit výši pojištění zpoždění letu.

Zaujalo vás něco z tohoto a rádi byste se o tom dozvěděli více? Nebo se případně chcete zeptat něco z oblasti vývoje webů, e-shopů, co nebylo zmíněno? Neváhejte nás kontaktovat. Velmi rádi vám poradíme. Pěkné svátky přejeme.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.