ROZBEH E-SHOPU - XML soubor

ROZBEH E-SHOPU - XML soubor

Úvodní registrace e-shopu na srovnávačích je jednoduchá. Klíčový je XML soubor s jednoduchým formátem, ve kterém jsou informace o vašich produktech a jejich cenách. Tento XML soubor nebo slangově nazývaný XML feed je uložený na vašem e-shopu na konkrétní URL adrese. Při registraci e-shopu potřebujete zjistit URL adresu XML souboru a zadat ji při přidávání vašeho obchodu.


Obrázek č. 67: Správně zařazený produkt

<SHOP>

  <SHOPITEM>

    <PRODUCT>Perplexus | Perplexus Twist</PRODUCT>

    <DESCRIPTION>Otestujte si svou trpělivost a prostorovou představivost. Projděte kuličkou všech 30 překážek, které jsou očíslované. 1. zachovejte klid 2. neztrácejte nervy 3. buďte trpělivý 4. nenechte se odradit neúspěchem a zkoušejte dál projít bludištěm. Projděte celé bludiště až do cíle. Soutěžte na čas. Soutěžte se svými kamarády. Vymyslete si svou soutěž, fantazii se meze nekladou.

    </DESCRIPTION>

    <EAN>4250231704710</EAN>

   <URL>https://www.ihrysko.sk/hlavolamy/perplexus-twist.html?page_id=7476&amp;utm_source=heureka&amp;utm_medium=cpc&amp;utm_campaign=heureka</URL>

    <CATEGORYTEXT>Hlavolamy</CATEGORYTEXT>

    <PRODUCTNAME>Perplexus | Perplexus Twist</PRODUCTNAME>

    <IMGURL>https://www.ihrysko.sk/buxus/images/image_7476_19_v1.jpeg</IMGURL>

    <PRICE_VAT>24.99</PRICE_VAT>

    <ITEM_ID>7476</ITEM_ID>

    <MANUFACTURER>Perplexus</MANUFACTURER>

  </SHOPITEM>

  <SHOPITEM>

  <PRODUCT>Albi | Osadníci z Katanu - Doplnková sada pro 5 a 6 hráčů</PRODUCT>

Obrázek č. 68: Příklad XML souboru se stolními hrami pro srovnávač

XML soubor je obvykle automaticky vytvářený soubor, který však někdo musí naprogramovat. Pokud XML soubor ještě nemáte vytvořený, připraví ho programátor nebo dodavatel e-commerce CMS pro váš e-shop. Specifikaci XML pro programátora najdete snadno na stránkách srovnávače. Každý srovnávač má vlastní specifikaci svého XML souboru. XML soubory pro běžné srovnávače bývají součástí standardních nebo krabicových e-commerce CMS. Po registraci srovnávače automaticky nahrávají informace o produktech z XML souboru a pravidelně budou aktualizovat ceny, údaje o dostupnosti zboží a další informace.

Audit kvality XML souboru

Kvalitně zpracovaný XML soubor je základ úspěchu na každém srovnávači.

Nejčastější chyby při spuštění PPC reklamy na srovnávačích:

  1. Kategorizace produktů je jiná v e-shopu a na srovnávači. To znamená, že kategorie produktů e-shopu se nespojují s kategoriemi srovnávače. V takovém případě se může stát, že produkty vašeho e-shopu nejsou ve stejné kategorii, kde je má vaše konkurence, ale jsou v jiné kategorii s trochu jiným názvem, ve které je jen váš produkt a nikdo ji nenavštěvuje.
  2. Názvy produktů e-shopu nedodržují všechna pravidla srovnávače, a tak se produkty nezobrazují v hlavním srovnání, které má nejvyšší návštěvnost.

XML soubor si můžete zkontrolovat manuálně, ale existují i nástroje na automatický audit. Populárním nástrojem na audit a další práci s XML soubory je Mergado pro srovnávače na Slovensku a v Česku. Mergado podporuje různé formáty XML souborů a zdarma získáte ucelený přehled nejkritičtějších chyb ve svém XML souboru.

Pro jednotlivé srovnávače mohou být některé parametry kritické a jejich změna se neprojeví automaticky po změně XML souboru, ale musí je zkontrolovat pracovník srovnávače. Problémy mohou vzniknout zejména v sezóně, kdy i během tří dnů může být produkt ve stavu čekajícím na schválení, přičemž e-shop přichází o prodej v hlavní sezóně. Pro Heureku jsou to například URL adresa, název produktu a URL adresa obrázku. Tyto parametry během sezóny raději neměňte.

XML soubor by měl obsahovat všechny produkty e-shopu, které chceme inzerovat. Pokud chcete mít na srovnávači vždy aktuální informace, XML soubor by se měl generovat minimálně 4 – 5krát denně. Heureka stahuje XML soubory zhruba každé 2 hodiny. Pokud to srovnávač umožňuje, doplňte XML soubor o Dostupnostní XML soubor, který obsahuje informace o dostupnosti produktů. Heureka ho stahuje každé 1 – 2 hodiny. Když je XML soubor z vašeho e-shopu tip-top, jste připraveni na další zlepšování viditelnosti vašich produktů a e-shopu na srovnávačích.

Certifikát Ověřené zákazníky

Po získání certifikátu Ověřené zákazníky se můžete dostat mezi doporučené e-shopy. Certifikát Ověřené zákazníky je nezbytný pro možnost využívat bidding (nastavovat vyšší CPC, než je v základním ceníku) a tím zvýšit svou šanci umístit se mezi prvními čtyřmi doporučenými e-shopy. Certifikát Ověřené zákazníky je podmínkou pro téměř všechny doplňkové možnosti a služby na srovnávači.

Začněte využívat službu Heureky Ověřené zákazníky. Heureka vám na základě hodnocení spokojnosti vašich svých zákazníků přidělí certifikát. Hlavně ale získáváte cennou zpětnou vazbu od reálných zákazníků. Zjistíte, v čem jste dobrý, ale hlavně, co potřebujete zlepšit. Pozor, Heurece posíláte všechny objednávky ze všech zdrojů nákupu, nejen z Heureky samotné.

Obrázek č. 69: Modrý a zlatý certifikát Ověřené zákazníky od Heureky pro e-shopy

Modrý certifikát získávají e-shopy, které mají desítky hodnocení za 90 dní a  průměr hodnocení je nad 90 %. Pokud spokojnost klesne pod 88 %, certifikát je automaticky odebrán.

Zlatý certifikát získávají e-shopy, které mají stovky hodnocení za 90 dní a průměr hodnocení je nad 97 %. Pokud spokojnost klesne pod 95 %, certifikát je automaticky odebrán.

Získání certifikátu Ověřené zákazníky můžete podpořit i svým aktivním přístupem. Zavolejte zákazníkům 10 dní po nákupu a zeptejte se jich na zkušenost s nákupem. Komunikujte informaci o možnosti hodnotit ve všech e-mailech. Pošlete děkovný e-mail po nákupu. Zobrazte informaci o možnosti vyplnit dotazník i ve vašem  e-shopu. Přibalte k zboží letáček/kartičku/vizitku s informací o dotazníku. Vždy odpovídejte na hodnocení zákazníků. Pokud máte hodně negativních hodnocení bez reakce e-shopu, zákazníci to vnímají jako nezájem, což se může projevit poklesem prodeje přes srovnávače. Hodnocení z srovnávačů se dají zobrazit i přímo ve vašem e-shopu. Využijte to, je to cenný obsah, který může podpořit prodej, samozřejmě za předpokladu, že jsou to hodnocení pozitivní.

Jak dosáhnout lepší efektivity

Pokud chcete, aby vaše prezentace na Heureka.sk byla co nejefektivnější, zajistěte, aby XML soubor obsahoval všechny důležité položky, které se nacházejí v XML specifikaci.

Obrázek č. 70: Po takovémto vysvědčení od zákazníků na srovnávači touží každý e-shop

Měření konverzí

Pokud srovnávač poskytuje nástroj na měření konverzí s informacemi o efektivitě zobrazování vašich produktů, určitě ho využijte. Základní přehled máte i v Google Analytics nebo jiné webové analytice. Například přes měření konverzí na Heurece získáte lepší přehled o podílu nákladů na obratu (PNO) v jednotlivých kategoriích až na úroveň konkrétních produktů.

Obrázek č. 71: Porovnání srovnávače s ostatními kanály online marketingu  pro úspěšný e-shop s několikaletou historií

Spárování produktů

Všichni uživatelé jdou na srovnávače kvůli srovnání produktů (jejich cen, jejich dostupnosti, ale i e-shopů, které je nabízejí). Návštěvníci se na srovnávačích dostanou k produktům dvěma způsoby: přes kategorie nebo fulltextovým vyhledáváním. Proto musí být vaše produkty zařazeny ve správných kategoriích.

Zařazení do příslušných kategorií se slangově říká spárování produktů. Vaším cílem je dostat co nejvíce produktů do srovnání cen − spárování. Pro správné spárování musí být v XML souboru produkty a kategorie správně pojmenované. Zařazení produktů do příslušných kategorií primárně probíhá na základě kategorií v tagu CATEGORYTEXT, který musí obsahovat přesný druh produktu, a podle tagu PRODUCTNAME, který musí obsahovat výrobce, produktový kód a  další atributy pro přesné určení produktu. Značka EAN pomáhá k rychlejšímu spárování produktů, je povinná pro některé kategorie, jako například knihy, filmy a  hudba.

Správné vyplnění ovlivňuje, zda budou produkty konkrétního e-shopu zařazeny a jak budou zařazeny. V pří

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.