Další UX prohra: PCL na BMK se nedá zaplatit bez aktivace v DPB

Další UX prohra: PCL na BMK se nedá zaplatit bez aktivace v DPB

Vážení pracovníci Magistrátu hlavního města Bratislava a Bratislavského dopravního podniku,

a další zúčastnění, kteří jste BMK věnovali hodně svého pracovního času zaplaceného z našich daní, a jistě také zaplatili hodně z našich peněz dodavatelům!

Nikde na webu BMK ani webu DPB ani na webu banky ani od bankovního úředníka, ani při pokusu o online objednávku električenky jsem se nedozvěděl, že BMK je třeba před online koupí ePCL aktivovat osobně v prodejně DPB, že to stojí 3,2€ na 3 roky a že VÚB BMK se momentálně aktivovat nedají.

Tuto jednu stručnou, ale velmi důležitou větu mi napsalo až infocentrum e-mailem. ‪Používám střední rod, protože infocentrum se mi nepodepsalo, což je také projev neosobní komunikace úředníků Města.

Nepište mi, prosím vás, URL stránek, kde uvedenou informaci najdu. Já jsem ji nenašel tehdy, když jsem to potřeboval! Hlavně jsem nevěděl, že tak něco mám vůbec hledat! Začal jsem na webu, potom jsem byl s třemi dětmi dvakrát v bance a nakonec jsem skončil na webu při pokusu o online zaplacení ePCL. Na webu ePCL mi vypsalo chybovou hlášku "Karta nebyla nalezena." To byla poslední možnost, kde mi měli napsat více.

ePCL na BMK

V odborné terminologii se aktivitě, kterou jsem absolvoval, říká "usability testování" nebo "testování použitelnosti." Při přípravě se produkt/služba otestuje na vybraných uživatelích. POZOR! Vybraní uživatelé nesmí být z prostředí, kde se produkt připravuje, a musí to být typičtí uživatelé. Testují se různé scénáře atd. Lepší výsledky dosáhnete vždy s odborníky, ale lepší je udělat pár amatérských testování než žádné. Obvykle je takové testování součástí dalších usability aktivit a stojí jen malý zlomek z celkové ceny projektu.

Nejste jediní, kdo zapomíná na konečného uživatele, ve vašem případě občana Bratislavy, jehož rodina chce používat MHD, a z jehož daní jste částečně placeni i vy. Změňte to!

Já jsem vám takové uživatelské testování udělal sám ve svém volném čase. Věřím tomu, že jsem nebyl první ani jediný. Očekávám, že výsledky mého testování vezmete vážně a produkt opravíte, abyste neměli dalších frustrovaných začínajících uživatelů, a uleví se vám i na infocentru.

Doporučení je: 1. Všechny webové stránky, které spravujete a které informují o BMK, doplňte o uvedené informace. 2. Pošlete oběžník partnerským bankám, ať při vystavování BMK informují zájemce o uvedené skutečnosti. Hlavně VÚB ať informuje, že momentálně se na nimi vystavené BMK nedá aktivovat ePCL. 3. Požadujte, aby dodavatelská firma, která spravuje eshop.dopravnakarta.sk/DPB, zajistila, aby byl web použitelný. Jsou to jednoduché kroky, věřím, že je zvládnete rychle. Napište mi, až to bude hotové.

O tom, že by BMK byly už aktivované pro DBP při přebírání v bance, asi můžeme jen snít. Podívejte se však na počet majitelů BMK, kteří si ji neaktivovali pro DPB - tipuji, že jich je minimum.

Přeji příjemný den,
Martin Krupa
krupa@ui42.sk

P.S. Děkuji za všechny zkratky, které jste mě chtěli naučit: SNR, PCL, ePCL, DPB i BMK. Ivan Mládek má další inspiraci, ale pro mě to byl zbytečný informační šum, co mě mate. Vy, co s tím pracujete denně, tomu rozumíte, my ostatní žijeme své vlastní životy a pro nás jste jen jedna z běžných každodenních služeb. Vysvětlím to ostatním čtenářům i Googlu: BMK je Bratislavská městská karta, PCL je předplacený cestovní lístek, ePCL je elektronický PCL, DPB je Dopravní podnik Bratislava. Ovšem, co je SNR?

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.