Pár zajímavých témat z letošní PHPCE konference. Část první.

Pár zajímavých témat z letošní PHPCE konference. Část první.

Mnozí z nás jsou přesvědčeni o tom, že ukončením formálního vzdělávání se naše studium definitivně končí. Realita je však trochu jiná, protože skutečné vzdělávání se opuštěním školních lavic teprve začíná. Celživotní vzdělávání, zejména pro lidi pracující v IT oblasti, je nesmírně důležité a možno ho proto považovat za klíč k jakémukoli profesionálnímu i osobnímu úspěchu. Z načrtnuté filozofie jsme vycházeli i při výběru letošní odborné konference. Poslední ročník WebExpo přinesl mírné zklamání a proto jsme tentokrát zvolili jako zdroj nových informací, pohledů a trendů konferenci s názvem PHPCE 2017.

Méně marketingu a více programování

Hledali jsme něco odbornějšího, méně marketingového (např. v porovnání s Webexpo) a více zaměřeného na programování a vývoj aplikací. Při výběru nás zaujalo, že PHPCE nese ve svém názvu „central Europe“, přičemž v sobě spájá zkušenosti z několika předchozích polských ročníků a podobného eventu organizovaného v Brně, co dohromady slibovalo solidní základ pro odbornou konferenci. Zda nakonec přineslo 2.300 přecestovaných kilometrů očekávané výsledky, vám prozradíme v následujícím textu.

První den nás pozitivně překvapila přednáška na horké téma GDPR

Cesta autem s kolegy uběhla poměrně rychle a ani několik vtipně okomentovaných navigačních přešlapů nás na cestě z Bratislavy do Rawy Mazowieckiej nerozhodilo. Celá akce, která ve finále počítala více než 1.000 účastníků, se konala v nádherném prostředí známého polského komplexu Ossa Congres & Spa centra. Po příjezdu na „místo činu“ následovala rychlá registrace obohacená výbornou gastronomií, po které jsme už cítili hlad jen po nových vědomostech a tak jsme se přesunuli na konkrétní odborné přednášky. Jednotlivé meetingy probíhaly v logických blocích a byly rozdělené do tří úrovní podle náročnosti. Highlightem byla skvělá přednáška od Michelangela van Dam na téma GDPR. Její obsah je důležitý pro každého, kdo provozuje a vlastní e-shop, nebo pracuje s osobními údaji jiných lidí. Páteční večer jsme nakonec uzavřeli networkováním ve společné diskusi o získaných informacích a nabytých dojmech.

Výborně zorganizovaná a hlavně obsahově velmi zajímavá a přínosná konference

Nové pohledy na zavádění testů do procesů klientského vývoje

Následující den odhalil zajímavé přednášky na témata Discovering unknown with Event StormingModern testing with Codeception. První z nich byla více filozofická, přičemž bych zmínil, že event storming považuji spíše za způsob návrhu architektury softwaru, než za konkrétní programátorskou techniku. S Codeception jako nástrojem jsem se už v minulosti setkal a zkoušel jsem v něm i testovat. Na konferenci o něm přednášel sám autor Michael Bodnarchuk, s kterým jsem měl možnost později i osobně hovořit. Společně jsme diskutovali na téma zavádění testů do procesů klientského vývoje, kterému se primárně věnujeme i v ui42. V rámci rozhovoru jsme se také shodli na tom, že testy lze provádět kdykoliv. Pokud si však klient není úplně jistý, zda už nastal správný čas, je potřeba mu problematiku načrtnout ihned po vzniku konkrétního problému. V odpoledním programu nás zaujal i Nikola Poša a jeho přednáška s názvem: Journey through "unhappy path" - Dealing with exceptional conditions.

Zajímavé perspektivy v problematice blockchainů a mikroservisů

Nedělní ráno otevřely tři zajímavé GURU přednášky. Výklad Tomasze Kovalczyka na téma Diving deep into the blockchain nám pomohl hlouběji nahlédnout do problematiky blockchainů a poutavým obsahem nezaostávala ani přednáška Christophera Rileyho s názvem Microservices vs The Distributed Monolith. Množství zajímavých odborných faktů nám poskytlo nové pohledy na výhody a nevýhody zavádění tzv. mikroservisů.

Na závěr možná ještě takový menší apel na důležitost vývojářů v celém online prostředí a jeho pokroku. Je třeba si uvědomit, že bez programování se nepohne žádná grafika, ani žádný internetový obchod. Programátor vytvoří aplikaci, kterou dále používá 6 milionů dalších programátorů po celém světě, není však zobrazen na žádné obálce časopisu a nepozvou ho ani do pořadu o vaření, kde už byl snad každý. Znáte nějakého známého programátora? Pokud vás napadl Steve Jobs, tak vás musím zklamat, protože programoval ten menší. Jak se jen jmenuje?.. Z uvedeného je tak zřejmé, že oblast programování je skutečně velmi důležitá a i na tomto poli je potřeba neustálé vzdělávání se a sledování nových trendů. Rozhodnutí zúčastnit se na druhém ročníku PHPCE, který se pro změnu bude konat v sousedním Brně, bylo proto velmi jednoduché a už teď se těšíme, jaké novinky nám přinese.

V následující části vám představíme pár programátorských „vychytávek“ z této PHPCE konference. 

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.