Rok 2018 - rok kalendářů se špatným UX

Rok 2018 - rok kalendářů se špatným UX

Díky sociálním sítím mám někdy pocit, že 1. dubna je už každý den. Nesmyslů, hoaxů a lží je plno, člověk nestíhá ověřovat, co je a co není pravda. Jako by se svět zbláznil a přestávají fungovat i běžné věci. Letos například sleduji úpadek v kvalitě kalendářů.

Jak vypadá špatný kalendář?

Podívejte se na nástěnný kalendář u mých rodičů:

kalendář

V normálním kalendáři, na který jsem zvyklý od dětství, můžete rychlým pohledem zjistit odpovědi na jednoduché otázky: Který den v týdnu bude 20. března? nebo Kolikátého bude příští sobota? případně O kolik týdnů začne Velikonoce?

Prosím, zkuste si to s tímto kalendářem. Pokud máte chuť, změřte si čas, jak dlouho vám to trvalo. Pokud máte sledovač pohledu (angl. eyetracker), zaznamenejte si všechny pohyby očí a všechny texty, které jste museli přečíst při těchto jednoduchých úkolech.

Zaručuji vám, že to bylo delší a složitější než s obyčejným jednoduchým kalendářem. Pokud byl cílem autora kalendáře umožnit mým prarodičům mentální cvičení jako prevenci proti demenci, tak se mu omlouvám. Obávám se však, že to bylo kvůli layoutu při grafickém návrhu.

Problém tohoto kalendáře je, že není rozdělen do týdnů, ale do 10 až 11denních sloupců, což je v současnosti absolutně neintuitivní. Před 500 lety, před reformou kalendářů to mohlo být OK, dnes už ne.

U nás doma máme každý rok na stěně kalendář z Profesie. Letos nám déle trvalo, než jsme se k němu dostali, a tak máme na stěně kalendář s traktory od našich kamarádů farmářů. Prosím, zkuste si ty samé tři úkoly s tímto kalendářem:

kalendář

Už to bylo lepší, že? Stále to však není to, na co jsme zvyklí. Měsíc je rozdělen správně do týdnů, na první pohled vidíte víkendy. Problém je ve svislé orientaci týdnů. Po druhé světové válce se v naší evropské kultuře ustálilo formátování týdnů v řádcích. Stejně jako čteme, tj. zleva doprava a shora směrem dolů.

I Google pokazil svůj kalendář

To, že se svět kalendářů, resp. jejich autoři v roce 2018 zbláznili, definitivně potvrdil Google s redesignem svého kalendáře. Prosím, zjistěte Který den v týdnu bude 11. března?

google calendar

Bude to neděle nebo pondělí? Ano, je to neděle, ale pravděpodobně mnozí z nás to nezjistili na první pohled, ale trvalo nám to chvíli. Google totiž přišel s inovací a do kalendáře doplnil první sloupec s pořadovým číslem týdne v roce. Ruku na srdce, kolik z nás a jak často potřebují vědět pořadové číslo týdne v roce?

Google doplněním prvního sloupce nás mate ve dvou aktivitách: 1. Musíme zbytečně přemýšlet, co znamená první číslo v řádku. 2. Musíme zbytečně přemýšlet, zda jsou týdny v řádcích nebo sloupcích.

Jak by to mělo vypadat? Prosím, tady je starý dobrý Google kalendář, který jsem si naštěstí stihl uložit (všimněte si i mírně zvýrazněného celého řádku aktuálního týdne, což je důležitá vizuální pomůcka pro určení směru při čtení v tabulce):

google calendar

Google, prosím tě, vrať nám ho! Nebo nám alespoň ukaž výsledky UX testování s novým Google kalendářem, kde uživatelé potvrdili, že nevědí žít bez pořadového čísla týdne.

Jak má vypadat pořádný kalendář?

Kalendář je systém na organizování času ve formě dnů, týdnů a měsíců. Od poslední velké reformy kalendáře, která byla před téměř 500 lety používáme gregoriánský kalendář. Od té doby se ustálilo i vizuální zobrazení tištěných a elektronických kalendářů, dokonce jsou na to doporučené normy.

Nepodařilo se mi na internetu najít nejstarší tištěný ani elektronický evropský kalendář v současné podobě. Pro inspiraci uvádím dva staré a jeden nový kalendář, které jsou dobře naformátované a tím pádem čitelné.

old calendar

Nástěnný kalendář z konce 19. nebo ze začátku 20.století.

unix calendar september 1752

Elektronický kalendář z operačního systému UNIX pro září 1752. Ano, chybí tam téměř dva týdny, tehdy totiž proběhla reforma kalendáře na gregoriánský.

kalendář Profesia 2018

Můj oblíbený kalendář z Profesie.

Prosím vás, nedávejme se pobláznit autory špatně naformátovaných kalendářů. Kalendáře mají léty ověřené uživatelské rozhraní (angl. user interface), které je nejlepší dodržet. Prostoru na inovace je ve světě dost mimo kalendáře.

Přeji vám úspěšný rok 2019 jen s použitelnými kalendáři!

P.S. Minulé 1.dubnové UX blogové příspěvky: O UX změnách v kalendářním roce a O linke TU.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.