20 let ui42, část druhá: Historie CMS BUXUS

20 let ui42, část druhá: Historie CMS BUXUS
```html

1999: Redakční systém BUXUS

V roce 1999 jsme vytvořili první verzi našeho redakčního systému BUXUS na základě požadavku klienta z Prahy, který si chtěl webové stránky editovat sám. Tehdy neexistoval žádný redakční systém typu open source. Dostupné byly jen drahé publikační systémy pro velké organizace, navíc mnohé nebyly čistě internetové a vyžadovaly si instalaci dalšího softwaru u klienta.

Proto jsme se rozhodli vyvinout vlastní, s příjemným uživatelským rozhraním, který by fungoval výhradně přes web a byl postavený na open source technologiích (vybrali jsme platformu LAMP - Linux, Apache, MySQL a PHP).

BUXUS na veřejnosti poprvé představil Martin Krupa na konferenci Slovensko a internet v roce 2001. V té době už na internetu převažovaly informační weby a online magazíny a tak jsme BUXUS prezentovali jako redakční systém. Termín “redakční systém” neexistoval, byli jsme mezi prvními na Slovensku a v Čechách, kteří tento termín popularizovali. Zdůrazňovali jsme, že BUXUS je výhradně internetový, což tehdy nebylo úplně samozřejmé, existovaly i redakční systémy, které byly nainstalovány na PC a na internet jen exportovaly výsledné HTML stránky. Klíčové pro úvodní úspěch BUXUSu byl import textu z MS Word s možností očistit text od nevhodného formátování. A jen tak pro zajímavost, i frázi "Generuje redakční CMS systém X společnosti Y" jsme vymysleli před 15 lety v ui42 a ostatní ji dodnes úspěšně využívají... :-)

2004: CMS BUXUS 5.0

V roce 2004 se ve fotbalovém světě udály mnohé významné události. Některé méně překvapivé, jiné více. Ale kdo by si jen pomyslel, že titul mistrů Evropy získají Řekové?! Ti překvapili nejen domácí Portugalsko ve finále šampionátu, ale i celý fotbalový svět. Tedy alespoň Evropu... Co mi ale více připomnělo náš BUXUS svým průnikem a růstem, to byl první velký průlomový úspěch jednoho z nejlepších trenérů na světě Jose Mourinha (The Special One), který s FC Portem vyhrál Ligu mistrů a nastartoval tak svou hvězdnou kariéru v pozici hlavního trenéra. Ne že by do té doby neexistoval, netrénoval, ale tímto počinem se výrazně zviditelnil a září dodnes.  

Tak jako s Mourinhem to vidím i u nás v uičku - zásadní změnu v BUXUSe přinesla verze 5.2 s vylepšeními v uživatelském rozhraní, včetně grafického designu. Přece jen, v BUXUSe běžely weby s desetitisíci webových stránek. Už pár let byl součástí BUXUSu i WYSIWYG HTML editor. BUXUS byl nominován na ocenění Počítadlo 2004 v kategorii Software. Měl tehdy přes 50 instalací, z toho 10 v Čechách. BUXUS si mohli zájemci vyzkoušet na IT výstavách COFAX v Bratislavě a INVEX v Brně.

V té době BUXUS už patřil do etablované kategorie softwaru s názvem Content Management System (CMS) nebo Web Content Management (WCM). Objevily se první CMS typu open source, některé z nich už patří minulosti (PHPnuke, Joomla).

Už v roce 2010 jsme začali psát blogy o BUXUSe.

2011: CMS BUXUS 6.4

Asi nikdo nepochyboval, že FC Barcelona (dnes 103.451.000+ FB fanoušků po celém světě) je zaslouženým vítězem Ligy mistrů. Celou sezónu odehráli famózně, v semifinále porazili svého velkého rivala Real Madrid, aby mohli ve finále porazit další velkoklub Manchester United. 

Ani o našem CMS BUXUS už v roce 2011 snad nikdo nepochyboval, že je to plnohodnotný a etablovaný Content Management Systém, působící na trhu už více než 10 let. Na našem redakčním systému BUXUS 6.4 běží přes 150 webů a e-shopů a pracuje s ním pravidelně přes 1.000 uživatelů.

Jednoznačně jsme naskočili na vlnu e-commerce, protože zhruba od roku 2008 nastal u nás boom e-shopů (SOLR, faceted search).

Díky zvyšujícím se nárokům na e-shopy našich klientů a tvrdému konkurenčnímu prostředí jsme se úspěšně popasovali s nárůstem produktů na miliony, stejně jako s rozšiřováním obchodů do více zemí. Se zvýšeným počtem produktů a domén, na kterých naši klienti provozovali BUXUS, jsme také zefektivnili hromadnou správu produktů přes multiedit, zjednodušili importy cen nebo vlastností a také zefektivnili jazykové překlady. Pro zvládnutí kategorizace obrovského počtu produktů jsme vyvinuli dynamické kategorie, které umožňují editorům BUXUSu vytvářet kategorie, které automaticky obsahují produkty se zadanými kritérii.

Mnoho věcí se mezitím událo i na frontendu, tedy mimo administraci BUXUSu. Začali jsme jako první na Slovensku standardně nasazovat fazetové vyhledávání, fulltext vyhledávání jsme postavili na SOLRu, ve kterém jsme vyladili skloňování pro slovenštinu a další běžné jazyky - a toto vyhledávání dostal zpětně i BUXUS.

S růstem klientů přišla i potřeba propojovat jejich e-shopy ať už s platebními nebo skladovými a ekonomickými řešeními.

2017: BUXUS 7.0 e-commerce CMS

Významný ročník v lize nejlepších z nejlepších - Real Madrid vyhrál dvanáctkrát tuto prestižní soutěž a stal se tak prvním klubem vůbec, který úspěšně obhájil titul. A ve sportu, jako jistě i v businessu platí, že mnohokrát je těžší titul obhájit.

V tomto roce dosáhl BUXUS 18 let, své dospělosti. Oblast CMS a programování stále pokračuje. Znamená to, abychom se udrželi na špičce, musíme BUXUS stále zdokonalovat a technologicky udržovat mladý. To samé platí i o systému naší práce. Za posledních pár let se nám to myslím celkem daří.

Jednak jsme upravili technologické vnitřek celého systému, postupně jsme úspěšně přešli ze Zend frameworku 1 na nejnovější laravel, který je nejmodernějším PHP frameworkem a je oblíbený mezi vývojáři. Administrátorské rozhraní prošlo viditelným faceliftem, ve kterém chceme nadále pokračovat a přinášet editorům BUXUSu nové UX vylepšení.

Pro zjednodušení vývoje a údržby projektů jsme kompletně přešli z monolitických releasů na systém, který je složený z composer balíčků. To nám umožňuje flexibilněji sdílet kód mezi projekty, rychle a jednoduše nasazovat opravy a nová vylepšení. V současnosti se celý ekosystém BUXUSu skládá z přes 150 balíčků a v průměru ve dvou z nich naši vývojáři dělají opravy nebo vylepšení každý den v roce.  

Všechny naše projekty jsme začali nasazovat přes automatický deployment, který nám minimalizuje lidské chyby při nasazování změn a dává nám podrobný přehled, které změny se kdy a kam nasadily.

Nejbližší rok nás čeká GDPR.

2049: BUXUS AI

Slovan Bratislava se po Realu Madrid a FC Chelsea stane jen třetím klubem v historii Ligy mistrů, který úspěšně obhájí titul evropského klubového šampiona...

BUXUS bude mít brzy 20 let a je šance, že bude existovat i za 20 let. Jak bude tehdy BUXUS vypadat a fungovat ještě netušíme. Pravděpodobně všichni očekáváme, že bude postavený na umělé inteligenci (AI). Možná se s námi bude BUXUS bavit a přizpůsobí své nároky podle toho, jak budeme unavení.

Už teď ale experimentujeme a snažíme se do BUXUSu zapojit dostupné know-how z oblasti ML (angl. machine learning), což je první krok k AI. Takže je možné, že nový BUXUS bude například “sám” kategorizovat, ale i doporučovat produkty.

```

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.