Chyba 404: Tipy, jak ji vylepšit a proměnit ve svou výhodu

Chyba 404 je součástí každého webu. Jde o kód (HTTP), který se zobrazí v okamžiku, kdy server nedokáže najít a zobrazit hledanou stránku. Mnohé webové stránky jí však nevěnují mnoho pozornosti a možná nevědomky tak ztrácejí návštěvníky. My v ui42, jsme nedávno opět vylepšili tu naši. Přečtěte si, proč byste měli na chybové stránce zapracovat i vy a jaké jsou tipy na její zlepšení.

Chyba 404: Tipy, jak ji vylepšit a proměnit ve svou výhodu

Chyba 404: Tipy, jak ji vylepšit a proměnit ve svou výhodu

Chyba 404 je součástí každého webu. Jde o kód (HTTP), který se zobrazí v okamžiku, kdy server nedokáže najít a zobrazit hledanou stránku. Mnohé webové stránky jí však nevěnují mnoho pozornosti a možná nevědomky tak ztrácejí návštěvníky. My v ui42, jsme nedávno opět vylepšili tu naši. Přečtěte si, proč byste měli na chybové stránce zapracovat i vy a jaké jsou tipy na její zlepšení.

Chyba 404: Tipy, jak ji vylepšit a proměnit ve svou výhodu

Kdy a proč se zobrazí stránka s chybou 404? 

Stránka 404 se zobrazuje z různých důvodů. Tím nejčastějším je, pokud se nesprávně zadá url adresa do příkazového řádku nebo se uživatel proklikne na stránku, která byla smazána nebo přesunuta. Na takovou stránku může narazit v rámci prohlížení webu nebo přes externí odkaz z jiné webové stránky. Obecně se chyba 404 objeví, když server požadovanou stránku nedokáže vyhledat.

Stránka nenalezena: Jak vypadá špatně nastavená 404 stránka? 

Nenastavená nebo neupravená stránka s chybou 404 evokuje dojem chybového kódu. Nejčastěji obsahuje výrazy jako například “error 404”, “chyba 404” nebo v tom kreativnějším případě webmaster nebo administrátor doplní hlášku “někde nastala chyba” nebo “stránka nenalezena”. A dále… NIC. 

Příklady nenastavených 404 stránek 

Proč vylepšit stránku s chybou 404?

V okamžiku, kdy se uživateli zobrazí neupravená chybová stránka, nenabízíte mu žádnou možnost, proč by měl na vašem webu zůstat. Návštěvník – někdy i potenciální zákazník, stránky opouští. Pokud mu však prostřednictvím stránky 404 nabídnete alternativu nebo ho navedete k jeho cíli jinou cestou, nic není ztraceno. Je totiž hned několik důvodů, proč chybovou stránku 404 optimalizovat a věnovat jí patřičnou pozornost. 

Chyba 404 zlepšuje uživatelskou zkušenost

UX – user experience, uživatelská zkušenost je pocit, který návštěvník webu v interakci se stránkami získá. Čím lepší tento pocit nebo dojem bude, tím větší je i pravděpodobnost, že uskuteční nákup nebo objednávku služeb, které nabízíte. V tom nejlepším případě se na webovou stránku vrátí a doporučí ji i svým přátelům (napíše kladnou referenci). V momentě, kdy se však ocitne na chybové stránce, kde ho nikdo nesměruje jak dál, z pohledu UX získává web palec dolů.

UIČKOVSKÝ TIP: Cenné rady, jak vyladit web pro zákazníky, sepsal náš UX specialista Dušan i v tomto článku.

Chyba 404 a SEO. Jak spolu souvisí? 

Pokud se někdo na chybovou stránku dostane, nemusí to nutně znamenat, že jste o něj přišli. Pomocí vhodného obsahu ho snadno navigujete na jiné podstránky webu a zajistíte tak jejich vzájemné propojení. Interní prolinkování webu je důležité z pohledu dobré optimalizace pro vyhledávač – SEO. Čím déle se uživatel na stránkách webu zdrží, tím nižší je i míra okamžitých odchodů (bounce rate). Ta je také hodnotícím faktorem, který na výsledné skóre pro pozice ve vyhledávání vplývá.

Error 404 nemusí být chyba, ale další způsob, jak zaujmout 

Pokud na webové stránce existuje místo, kde se můžete vyřádit, je to určitě 404-ka. Pokud to není výslovně v rozporu s charakterem projektu, můžete vsadit na vtipný text, slogan nebo zábavnou grafiku. I stránka s chybou 404 může být způsob, jak komunikovat s návštěvníkem webu a vytvořit zapamatovatelný obsah nebo budovat brand.

Tipy, jak vylepšit stránku s chybou 404 

Jak proměnit chybu 404 na nástroj, který nasměruje uživatele zpět na vaše stránky?

Vysvětlete, co se stalo  

V krátkosti uživatele informujte, co je důvodem, že se na stránce ocitl. Napsat strohé error 404 skutečně nestačí. Napište, pokud byla hledaná stránka přesunuta nebo jste ji úplně zrušili. Možná ho tak upozorníte na překlep v url adrese, ale hlavně ho nenecháte hledět se zklamaným výrazem na monitor

Nabídněte možnosti, jak dál 

To můžete realizovat hned několika způsoby. Buď vyberete stránky s podobným obsahem nebo ho budete navigovat na homepage, kde najde rozcestník pro orientaci na vašem webu. Případně na chybovou 404 stránku umístěte navigaci s prvky, které ho srozumitelně stránkou provedou. Pokud mu chcete cestu webem zjednodušit, přidejte rovnou možnost vyhledávání, které ho nasměruje na jiný hledaný obsah.

Využijte automatizovaná doporučení na relevantní obsah 

I stránka s chybou 404 může být místo, kde oslovíte návštěvníka s lákavou nabídkou nebo obsahem. S hláškou pravděpodobně by vás mohlo zajímat můžete upoutat jeho pozornost s vyskakovacími produkty, službami nebo obsahem. 

Aby jste je nemuseli vybírat podle složitých pravidel, využijte automatizovaná doporučení. Jde o nástroj založený na bázi umělé inteligence (přesněji strojového učení), který uživateli zobrazí nejzajímavější personalizovanou nabídku. Více o jejich výhodách jsme psali v článku na našem blogu teprve nedávno.

Příklady kreativních 404 stránek 

https://www.lidl.sk/404

https://www.oveckarna.sk/404/ 

https://www.sygic.com/sk/404 

Potřebujete vyladit stránku 404 nebo dokonce celý web? Kontaktujte nás. Jako one – stop shop agentura vám zajistíme všechny e-commerce služby pod jednou střechou, od programování až po vyladěný UX design a expanzi na nové trhy. 

Jsou vám některé výrazy nejasné? Podívejte se na uičkovskou abecedu

Kontaktujte nás

Naša agentúra sa riadi pravidlami a princípmi Férového tendra.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.