Slovenské počítače

Slovenské počítače

Na Slovensku jsme už jednou Silicon Valley měli. Navrhovali a vyráběli jsme tu původní slovenské počítače. Málokdo o nich ví. Mnozí tvůrci jsou ještě stále mezi námi. Jejich příběhy jsou inspirativní. Můžeme být na ně hrdí.

ui42 a historie informatiky

Mě osobně zajímala historie počítačů a programování už dávno. Po vysoké škole jsem přečetl životopis Charlesa Babbage, i životopis Alana Turinga. Tehdy jsem měl štěstí zažít naživo Donalda Knutha v Brně.

Po založení ui42 v roce 1997 se u nás objevil funkční Macintosh Classic, na kterém jsme hráli hry. Postupně se naše firemní sbírka rozšířila, až jsme ji v roce 2002 prezentovali na výstavě Cofax, která také patří už jen do historie. Sbírka skončila pro nedostatek místa v pivnici a postupně zmizela :-(

Příběhy z historie IT jsem však poslouchal doma nadále, mám to štěstí, že moji tchánové patří mezi průkopníky počítačů na Slovensku.

Stálá výstava dějin výpočetní techniky na Slovensku

Velké překvapení jsem zažil, když jsme v roce 2013 s kolegy z ui42 navštívili výstavu počítačů v SAV. Plánovali jsme tam strávit tak dvě hodiny, ale odcházeli jsme po čtyřech hodinách s tím, že se tam ještě vrátíme. Výklad Ing. Štefana Kohúta byl strhující. Mladé kolegy šokovalo, že se u nás navrhovaly a vyráběly originální slovenské počítače. Tehdy jsem si uvědomil, že mladá generace neví o historii informatiky na Slovensku a nezná její zakladatele. Přitom jsou to často velmi inspirativní a zkušení odborníci, mnozí z nich stále čilí, jsouc už v pokročilém věku.

Po návštěvě jsem přečetl asi nejzajímavější knihu o historii počítačů Turing’s Cathedral od George Dysona. Je to příběh o začátcích počítačů, kdy v roce 1945 malá skupina inženýrů a matematiků v Princetonu vedená Johnem von Neumannem, mimochodem rodákem z Budapešti (původním jménem Neumann János), sestrojila počítač na základě teorie Alana Turinga. Architektura, kterou tehdy navrhli, se používá dodnes i v našich smartphonech či tabletech. Autor začíná knihu popisem toho, jak ve staré stodole našel množství dokumentace nedotčené půl století a stihl udělat rozhovory s posledními žijícími tvůrci.

Žádnou podobnou publikaci u nás nemáme, ani se na ní nepracuje. Zatím se daří aspoň trochu sbírat dokumentaci, fotografie a další artefakty. Zachráncem je Ing. Kohút z SAV a pár dalších nadšenců. Minulý rok visela dokonce i existence Výstavy počítačů v SAV i s její dokumentační prací na vlásku. Naštěstí SAV stálou Výstavu počítačů nakonec podpořila, žádný grant na dokumentační a publikační činnost se zatím nepodařilo nikde získat. Přitom času je málo, sběr dokumentace bude každým rokem náročnější, mnozí průkopníci jsou už pokročilí sedmdesátníci a starší.

Seriál Slovenské počítače

Pár inspirujících příběhů se nám podařilo dát dohromady s Ing. Štefanem Kohútem z SAV a redaktorem Matejem Dumanem z Hospodářských novin v seriálu Slovenské počítače. Jsou to články ale hlavně videorozhovory a vrcholem byla přednáška Ing. Romana Kišše naživo. Prosím:

Na Slovensku je mnoho dalších lidí, kteří mají mnoho zkušeností, zejména technických ale i projektových a organizačních. Slyšel jsem o využití non-SQL databáze při prvním pokusu o elektronizaci zdravotnictví ze začátku sedmdesátých let. Zřejmě jedním z našich největších start-upů bylo Výzkumné výpočetní středisko OSN v Bratislavě na Patrónce, kde mimo jiné zavedli rodná čísla a IČO v Československu.

Chcete pomoci?

Pokud máte osobní zkušenosti, předměty, dokumenty, fotografie týkající se historie informatiky na Slovensku, případně máte chuť a čas nebo finance, kterými můžete pomoci, napište do diskuze pod článkem nebo napište mi nebo napište Ing. Kohútovi.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.