Přednáška Romana Kišše: Jak vznikly počítače PMI 80, PMD 85, DIDAKTIK ALFA

Přednáška Romana Kišše: Jak vznikly počítače PMI 80, PMD 85, DIDAKTIK ALFA
```html

Minulost a budoucnost IT
(Before and After)

Roman Kišš
Microsoft Most Valuable Professional (MVP) za roky 2003 - 2013
konstruktér prvního slovenského osobního počítače PMD 85

28. 5. 2015 v 14.30 hod. v Turingově velké učebně -1.58 na FIIT STU v Bratislavě, Ilkovičova 2 (v Mlynské dolině)

1. Jak vznikly počítače PMI 80, PMD 85, DIDAKTIK ALFA, PC88

2. Nejúžasnější (nejperspektivnější) technologie současnosti (Windows Azure Extreme) Metadata Driven Architectures, Cloud Technologies, Event Architecture Styles, Patterns and Practices, Declarative Programming, etc., using the edge of the Microsoft Technologies.

Organizátoři a sponzoři:

Ing. Roman Kišš

Ing. Roman Kišš začínal ve světě IT jako návrhář integrovaných obvodů v n.p. Tesla Piešťany, kde z vlastní iniciativy navrhl v Československu první jednodeskový počítač PMI 80 a později i první osobní počítač PMD 85. Pokračoval počítači Didaktik Alfa a PC 88. To mu, jako malým zázrakem, ale hlavně vlastní pracovitostí pomohlo splnit si „americký sen“, který odstartoval v Kanadě. Z hardwaristy se stal softwarista a dnes žije a pracuje v Kalifornii. Poslední roky se zabývá budováním aplikačních "framework-ů" a Metadata Driven architektur postavených na technologiích společnosti Microsoft pro významné americké a světové finanční společnosti. Je držitelem deseti ocenění Microsoft Most Valuable Professional (MVP) za roky 2003 - 2013. V současnosti je respektovanou, vlivnou IT osobností ve společnosti Microsoft.

Seriál Slovenské počítače

Několik inspirujících příběhů se nám podařilo dát dohromady s Ing. Štefanem Kohútem z SAV a redaktorem Matejem Dumanem z Hospodářských novin v seriálu Slovenské počítače. Jsou to články ale hlavně videorozhovory a vrcholem byla přednáška Ing. Romana Kišše naživo. Tady je:

Na Slovensku je mnoho dalších lidí, kteří mají mnoho zkušeností, zejména technických ale i projektových a organizačních. Slyšel jsem o využití non-SQL databáze při prvním pokusu o elektronizaci zdravotnictví ze začátku sedmdesátých let. Zřejmě jedním z našich největších start-upů bylo Výzkumné výpočetní středisko OSN v Bratislavě na Patrónce, kde mimo jiné zavedli rodná čísla a IČO v Československu.

Chcete pomoci?

Pokud máte osobní zkušenosti, předměty, dokumenty, fotografie týkající se historie informatiky na Slovensku, případně máte chuť a čas nebo finance, kterými můžete pomoci, napište do diskuze pod článkem nebo napište mi nebo napište Ing. Kohútovi.

```

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.