UX chyby v komunálních volbách

UX chyby v komunálních volbách

Úkol je jednoduchý: Zjistit kandidáty, které mohu ve volbách volit. Abych za plentou ve volební místnosti nevybíral jen podle strany, věku, pohlaví, povolání, jména, příjmení nebo snad pořadí.

Kandidáti na starostu a primátora

Na první pohled je to jednoduchý úkol. Jako občan Starého Města v Bratislavě však ve volební místnosti dostanu až čtyři hlasovací lístky - volím primátora, starostu, poslance do městského zastupitelstva a poslance do místního zastupitelstva. Primátora a starostu vyřídím poměrně hravě, vidím je na každém rohu ulice. Horší je to s poslanci. Na billboardech a Facebooku je jich mraky, ale já mohu vybírat ze seznamu jen z mého volebního obvodu.

Kandidáti na poslance do místního zastupitelstva

Do poštovní schránky mi z místního úřadu přišlo Oznámení, na kterém kromě času a místa konání voleb je jen informace o mém volebním okrsku. Nic víc, žádné číslo volebního obvodu, ani seznam kandidátů, z kterých mohu vybírat. (Bratislava-Staré Město je rozděleno na několik volebních obvodů a aby to nebylo tak jednoduché, tak každý obvod je ještě rozdělený do několika volebních okrsků). Podle mě jsme kdysi všechny tyto informace dostávali do poštovní schránky.

Oznámení o konání voleb

Hurá hledat na web Starého Města. Na stránce k volbám je dlouhý seznam odkazů na PDF dokumenty. V nadpisu žádného odkazu však není číslo mého volebního okrsku č.16, jsou tam uvedeny jen volební obvody. Ty však nejsou uvedeny na papírovém oznámení, co mi přišlo z Úřadu. Nezbývá mi nic jiného, než postupně otevírat jednotlivé dokumenty. Nakonec jsem našel osmistránkový PDF dokument, kde se nachází ulice na které bydlím a podle něj jsem zjistil, že patřím do volebního obvodu č.5 a budu volit tři poslance. Stále nevím které, tedy stále nevím, kdo kandiduje za obvod č.5.

Otevírám nakonec PDF dokument se seznamem kandidátů v mém volebním obvodu. Mimochodem, není tu žádná zmínka o tom, kolika z nich budu volit. Vždyť to jsem si přece přečetl v předchozím dokumentu, že?

Když nikoho z nich neznám osobně, rád bych si například prohlédl jeho aktivitu, v případě, že už byl poslancem. Rád bych viděl, kde kandidát bydlí - zdá se mi, že většina kandidátů bydlí mimo náš volební obvod.

Kandidáti na poslance do městského zastupitelstva

Téměř jsem zapomněl na kandidáty na poslance do městského zastupitelstva za Staré Město. Našel jsem PDF se seznamem, i když v něm nebyl počet, kolika mohu volit. Na to už nemám síly, dozvím se z hlasovacích lístků ve volební místnosti za plentou :-(

Chcete to změnit? Jděte volit!

Správným řešením mého úkolu je jednoduchý webový formulář, do kterého zadám svou ulici a číslo domu a "vyplivne" mi mapu mého volebního obvodu se seznamem kandidátů a informacemi o nich. Ale stačí i hodit do našich poštovních schránek hlasovací lístky předem, nemá každý doma internet.

Mám však ještě jedno jednodušší řešení - výrazně snížit počet poslanců v Bratislavě a jejích městských částech tak, abychom je všechny mohli znát jménem. Například Seattle má 9 (slovem devět) poslanců a ještě starostu, přitom má o trochu více obyvatel než Bratislava.

Tato změna je však v kompetenci parlamentu. Nic se nedá dělat, i některé UX nesmysly můžete opravit jen tak, že půjdete volit rozumné lidi, od kterých budete vytrvale vyžadovat změny. A je to jedno, o které volby jde. Nesmyslů (nejen UX), které naši zvolení zástupci produkují, je mnoho a komplikují nám život každý den.

Takže hop hop volit, pokud to myslíte s usability vážně!

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.