Jaký byl Codecon 2017?

Jaký byl Codecon 2017?

Jednou z velkých předností práce vývojáře v ui42 je podpora neustálého vzdělávání ze strany firmy. Pravidelně se účastníme různých konferencí a eventů, na kterých čerpáme nové vědomosti. Naposledy jsme se zúčastnili na slovenské konferenci Codecon, která se konala v Bratislavě v hotelu Družba 5. dubna 2017. Na Codeconu jsme se zúčastnili poprvé a byli jsme opravdu příjemně překvapeni.

JavaScriptové optimalizace

Hned první přednáška, na které jsme se zúčastnili, byla od samotného pořadatele a posunula laťku našich očekávání výše. Tématem byly Javascriptové optimalizace a poskytla nám několik velmi praktických triků na mikrooptimalizace Javascript kódu. Všechny optimalizace jsou implementovány ve frameworku total.js, který vyvíjí Peter Širka. Přestože jsme v ui42 ještě framework total.js nepoužili (nejvíce používáme Angular.js a VueJS), zmíněné optimalizace jsme od té doby několikrát aplikovali na zrychlení Javascript kódu, které v konečném důsledku vedlo k zrychlení webů našich klientů.

AngularJS 4

Jak jsme zmínili již výše, v ui42 používáme frontendový framework AngularJS. Z tohoto důvodu nás zaujala přednáška o AngularJS 4. Jelikož jsme používali hlavně AngularJS ve verzi 1, dozvěděli jsme se zajímavé informace o novějších verzích a o kompatibilitě mezi verzemi 2, 4 a budoucích verzí. Používáním frontendových frameworků zlepšujeme user-experience našich webů. Jelikož se věnujeme i testování softwaru (uživatelské testování, UX testování, unit testování, píšeme Selenium testy), ocenili jsme informace o možnostech testování v AngularJS. Aplikováním testování softwaru postupně zvyšujeme kvalitu námi dodaného softwaru a minimalizujeme riziko chyb. 

OpenSource

Na blok o OpenSource jsme se předem těšili hlavně kvůli zvučnému jménu přednášejícího - David Grundl. David je autorem známého frameworku Nette. Náš CMS Buxus sice není založený na Nette, ale na frameworcích Laravel a Zend frameworku (podle verze Buxusu), avšak prezentace se spíše týkala open source softwaru jako takového, ne frameworku Nette. Autor nám řekl více o úskalích vývoje open source softwaru, které uživatelé většinou nevidí.

Milionové obraty na nejhorším e-commerce

Jelikož se v ui42 zaměřujeme hlavně na e-commerce, tato téma byla pro nás “povinnou jízdou”. Když Ľuboš Beran mluvil o mnoha selháních při vývoji e-shopu, místy jsme měli pocit, že jde o vtip. Pravidelné výpadky a nesprávné, resp. nulové ceny produktů byly jen zlomkem ze zmíněných problémů jejich webu. Kdyby používali Buxus, taková selhání by se jim určitě nestala ;) Nakonec, my jsme to při vývoji e-shopu pro Dedoles, který také dosahuje slušných obratů, zvládli s Buxusem podstatně lépe :)

Slovensko.digital

Přednáška Slovensko.digital nás přilákala osobností řečníka. Jano Suchal mluvil hlavně o veřejných datech (OpenData) a veřejných API (OpenAPI). My tato otevřená data využíváme v některých našich e-shopech například na doplňování názvu firmy podle IČO. Prezentace nám přinesla další inspiraci na využití veřejných dat v množství našich e-shopů.

Internet of Things

Naší interní společnou “hobby” v ui42 je Internet of Things. Nejen ve volném čase si programujeme Arduino, Raspberry a podobné IT “hračky”, kterými si zjednodušujeme náš programátorský život (např. na time tracking plánujeme využívat RFID čipy). Přednášející nám řekl více o technologiích LoRa, Z-wave a Zigbee, které určitě v budoucnosti využijeme v některé z našich dalších “hraček” :)

Organizace

Přestože se jednalo jen o třetí ročník, byla organizace podle našeho názoru zvládnuta velmi dobře. Hned na začátku nás překvapilo zajištěné parkování zdarma. Je ale škoda, že jsme informaci o free parkování neměli předem, resp. jsme ji nikde nezaregistrovali - byli bychom ušetřili půl hodiny zkoumání Google map :) Překvapeni jsme byli i z množství občerstvení, kterého bylo dostatek po celý den. Nechyběla výborná káva ani množství koláčů.

Závěr

Podtrženo a sečteno, třetí ročník konference Codecon nás velmi příjemně překvapil. Z organizačního hlediska se jednalo o velmi dobře zvládnutý event plný kvalitního a zajímavého obsahu. Už teď se těšíme na další ročník :)

Pokud se chceš i ty vzdělávat s námi nejen na našich pravidelných interních Buxus a DEV seminářích, ale i navštěvovat vývojářské konference a eventy, právě teď je skvělý čas přidat se k nám a zařadit se mezi nejlepší v e-commerce!

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.