Dost bylo Jánošíka nebo o investorech a start-upech na Slovensku

Dost bylo Jánošíka nebo o investorech a start-upech na Slovensku

Tuto podzim jsem často narazil na nepochopení smyslu investora, někdy až strach z něj. Na konferencích, doma v rodině, v ui42, i při debatách s mnoha kamarády a známými. Stejně jsem byl překvapený tím, jak málo startupů s investicemi od investorů je teď na Slovensku.

Podle mě je to téma, které si zaslouží větší a hlavně pozitivní popularitu. Pokud můj příspěvek nastartuje další, budu rád. Znám lidi s mnohem většími zkušenostmi s investory a podnikáním, kteří umí poradit víc.

Začnu vysvětlením pojmů.

Podnikatel

Podle Krátkého slovníku slovenského jazyka (KSSJ) je podnikatel ten, kdo podniká, tedy vykonává ekonomickou činnost. Nijak to nevystihuje význam a i v tomto případě naši jazykovědci zaspali dobu.

Podle slovenské Wikipedie podnikatel je obecně osoba věnující se soustavně samostatně ekonomické činnosti, podnikání, což dává smysl.

Chtěl jsem si pomoci “jazykovým okénkem” SME, ale jinak trefná a inspirativní Ingrid Hrubaničová v SME ve svém pravidelném sloupku Slovenčina Od slova do slova v článku Povolání: podnikatel toho podnikatele “zabila” tím, že je to často jen náplast na sebevědomí. Vystihuje to však současnou negativní představu o podnikateli.

Investor

V KSSJ je investor ten, “kdo vynakládá investice a odpovídá za jejich správné využití,” což je zase málo.

V slovenské Wikipedii definici investora nenajdeme, takže tento pojem není pro Slováky důležitý, málokoho zajímá.

Zkusil jsem Google a mezi prvními výsledky byl typický příklad zprávy ze včerejška: Investor představil náhradu za současné PKO. Ano, na první pohled se ani mně vizualizace nelíbí, raději chci staré PKO a může za to kdo? Investor!

Podle Wikipedie investor je zvláštní typ lidí a firem, kteří pravidelně kupují podíly v rostoucích firmách za účelem zisku.

Bohužel na Slovensku se používá hlavně podle Wikipedie druhotný význam - ten, kdo kupuje nemovitosti, komodity atd. Takže boháč, který chce ještě více zbohatnout a na náš úkor.

Stejně jako podnikatel, investor není nikdo kladný.

Developer

Horší rána od podnikatele a investora na Slovensku je snad už jen developer. Uvádím jen pro ilustraci, jako další příklad ze slovenského ekonomického bestiáře.

Definici nenajdeme ani v KSSJ ani ve slovenské verzi Wikipedie, Google nám nabídne ze včerejška zprávu s titulkem Nové PKO přijde do roku 2014, kde se znovu píše o PKO a ta samá firma je nejprve investiční společnost a potom i developer.

Podle Wikipedie je tentokrát výraz použitý správně, i když přesněji by bylo developer nemovitostí. Tím bychom se vyhnuli záměně s mými kolegy, kteří jsou také developeri=programátoři.

Ve slovenštině nejsou pojmy podnikatel, investor a developer dobře vysvětlené, což svědčí o tom, že nám na nich zjevně nezáleží. A bohužel většinou je vnímáme negativně, i když nerozumíme tomu, co znamenají.

Bohatství se dá vytvořit

Zásadní věc při uvažování o podnikání a investorech je si uvědomit, že:

Bohatství se dá vytvořit a nejen získat podvodem, krádeží, dědictvím, monopolem a jinými způsoby.
A že neplatí často omílané:

Ve světě je jen stejné množství bohatství. Jeden získá více bohatství jen tehdy, pokud o něj jiní přijdou.  

Ještě jedna důležitá věc:

Peníze nejsou bohatství.
Kniha Hackers & PaintersTyto myšlenky jsou z kapitoly How to create wealth (Jak vytvořit bohatství) z knihy Paula Grahama Hackers & Painters. Velmi doporučuji, podle mě by to mělo být povinné čtení už na střední škole.
Esej je dostupná i na webu v HTML. Pokud vám nejde angličtina, zkuste Google Translate do slovenštiny, pointu zvládne dobře, nesmějte se mu, raději mu pomozte jako přeložit “startup.” BTW. překlad pošlete i mně.

Dost už bylo na Slovensku Jánošíka

Na Slovensku tradice podnikání a úspěšných podnikatelů téměř neexistuje. Až na pár výjimek (například kamarádův dědeček byl zmrzlinář živnostník po celou vládu bolševika, jeho zmrzlina byla výborná a jeho vnuk ji stále dělá tak dobrou) podnikání u nás začalo až po revoluci. Dosud se však medializují hlavně ty špatné případy podnikání (podvod, krádež, monopol), o těch pozitivních příkladech víme málo, ačkoliv jich je možná i většina počtem. A možná dokonce odvody a daněmi přispívají do státní kasy více než ti druzí.

Listopadová reportáž Toma Nicholsona v SME naši náladu vystihuje přesně. Cituji závěrečnou pasáž:

“Za ty roky jsem si všiml, že někteří Slováci cítí téměř psychologický odpor vůči bohatým a vlivným lidem. Jako by ctnosti jako odvaha a morálnost byly vyhrazené pro chudé a utlačované, zatímco bohaté motivuje jen chamtivost a vlastní zájem. Tato rétorika vysazená proti úspěchu, tento národně poraženecký postoj, je součástí báje o tom, že všichni politici jsou stejní, a že každý by kradl, kdyby měl příležitost.”

Pokud nahradíme politiky v poslední větě podnikateli nebo investory, nikdo si toho ani nevšimne a máme pocit, že to tak je.

Naším hrdinou je stále Jánošík. Podle mě je nejvyšší čas s tím přestat.

Start-up, investor a zkušenosti ui42

Náhodou právě v oblasti nových technologií se dá rychle realizovat nápad bez velkých investic a hlavně usilovnou prací. Jen připomenu postřeh z pražského WebExpo 2010: “Hodnota myšlenky se rovná času, který věnujete její realizaci.” Pokud se ukáže realizovaný nápad jako smysluplný, další peníze už mohou být záležitostí investora.

Samozřejmě, ne každý smysluplný nápad skončí happyendem. Všichni na Slovensku znají Profesii, kterou jsme rozjeli v ui42, ale téměř nikdo neví o našich dalších projektech, kterým jsme věnovali spoustu času i peněz a skončily v našich archivních páskách, jako například slovenský vyhledávač Kikirikí, realitní server Rotunda, online bannerový systém Banter nebo v lepším případě se přetransformovaly do jiné oblíbené online služby, jako například Yeti na sněhu (dnes Ski.sk), Yeti na houbách (dnes Nahuby.sk). Momentálně zblízka sledujeme úspěšný růst Domelie.

Investor tedy není finanční ďábel. Stejně jako vy, i investor si dělá jen svou práci a snaží se ji dělat dobře. Pokud ho zaujmete a dokonce získáte od něho peníze, je to velké ocenění vaší práce a jste na dobré cestě k dalšímu růstu už společného bohatství.

Nostalgie za FirstTuesday 2000

Roky jsem investice ani startupy na Slovensku nesledoval, ale mám pocit, že se to za 10 let moc nepohnulo. Vzdělaní a šikovní lidé reagují na investora s nedůvěrou. A například Openfund v právě ukončeném investičním kole nedostal ze Slovenska ani jednu žádost o investici.

Vzpomněl jsem si na setkání First Tuesday před 10 lety, výborně organizované Milem Kostercom a jeho kamarádem. Bylo to místo, kde jsme se mladí lidé s nápady (označení zelenými tečkami) měli šanci setkat s investory (označenými červenými tečkami). Tam jsme potkali i našeho investora do Profesie - SAEF. First Tuesday skončil, když se investoři pohnuli dál na východ.

Ať žije StartupCamp 2010

Tuto podzim jsem si všiml čilé aktivity mezi mladými lidmi kolem internetu. Funguje tu StartupCamp, BaseCamp, CloudCamp a další Campy, dokonce ve více městech, což je podle mě skvělé. Jsou to neformální setkání, organizují se často přes Facebook nebo Twitter. Věřím, že z nich se  šíří pozitivní povědomí o podnikání i investorech.

Na shledanou v sobotu 18. prosince od 17:00 na StartupCampu v Hopkirku nad YMCA v Bratislavě.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.