Kdy je správný čas na vlastní redakční systém?

Kdy je správný čas na vlastní redakční systém?

Čím dál více firem se zamýšlí nad možnostmi vývoje vlastního redakčního systému. Nebojí se investovat tučné sumy do vlastního softwaru a očekávají výsledky. Vyplatí se to ale každému? Co když jsou to zbytečně vyhozené peníze?

Podívejme se na výhody a nevýhody CMS z vlastní dílny oproti volně dostupným (open source) nebo komerčním CMS.

Výhody

Váš CMS je ušitý na míru – vy víte nejlépe, co a jak potřebujete mít. Svůj tým máte vždy po ruce a když je třeba něco předělat, tak se to předělá velmi rychle. Redakční systém můžete měnit za pochodu a máte ho plně pod kontrolou. Dokumentaci vlastníte vy a vše je ve vašich rukou.

Přizpůsobená funkčnost – ve vlastním CMS si můžete zapracovat firemní procesy a postupy tak specificky, jak to běžný komerční nebo open source redakční systém neumožňuje. Váš kód můžete neustále modifikovat a vylepšovat, přizpůsobovat ho aktuálním trendům, požadavkům a praxi.

Nemusíte řešit licence – žádné pravidelné poplatky za používání cizího CMS neplatíte. Právo na používání máte jen vy a je jen na vás, jak s vaším CMS naložíte.

Můžete na něm vydělat – pokud je váš redakční systém speciální, výjimečný nebo zaplňuje díru na trhu a vy máte pocit, že váš software může být užitečný i pro další firmy, nic vám nebrání začít ho v budoucnosti prodávat.

Nevýhody

Velké výdaje – vývoj vlastního softwaru je nákladný na čas i na peníze. Je dost možné, že se poměrně rychle dostaví okamžik, kdy vás přejde počáteční nadšení, ale do vývoje jste už investovali tolik peněz, že pokračovat v něm bude jediný logický krok.

Velké riziko – především v případě, že podnikáte sami, jdete o rizika, že investujete množství financí do projektu, který nevyjde dobře.

Nedostatek kvalifikovaných lidí – ve sféře informačních technologií se točí nemalé peníze a může se stát, že vaše kvalitní vývojáře vám odláká konkurence za dvojnásobek platu. Pokud mají vaši zaměstnanci rodiny a hypotéky a vy čekáte, že budou vůči vaší firmě loajální, možná od nich očekáváte příliš.

Pokud se vám podaří sehnat kvalitní lidi, problém bude optimálně je vytěžit, protože mají pracovat jen na jednom projektu. Agentura s velkým týmem a více projekty umí programátory flexibilně alokovat podle aktuální potřeby. Malý tým, který vyvíjí jeden projekt, buď nestíhá řešit všechny požadavky (nejčastější případ) nebo není dostatečně vytěžený a platíte ho zbytečně.

Bezpečnostní update – čím bude vaše stránka větší a čím více vám bude vydělávat, tím bude atraktivnější pro útoky hackerů. U vlastního CMS musíte neustále řešit zlepšování bezpečnosti systému, což pohltí další čas a finance.


Komu se tedy vyplatí investovat do vývoje vlastního CMS?

Náš kolega Milan Kurečko doporučuje:

„Do vývoje vlastního softwaru se pusťte, pokud svým CMS řešíte velmi specifický problém, například potřebujete speciální redakční systém pro realitní nebo cestovní kancelář. Představte si, že jste například 5 let prodávali zájezdy, vyzkoušeli jste 3 různé CMS, žádný vám nevyhovoval a teď už z vlastní praxe víte, co přesně potřebujete. Tehdy se vyplatí investovat."

Kromě toho doporučujeme vlastní redakční systém v případě, že:

  • máte na účtu dost financí
  • nejsou ve časové tísni, máte dost času na vývoj
  • netlačí vás podnikatelská očekávání rychlého zisku
  • vývoj vlastního CMS nebo webu, který jím vyvíjíte, není hlavním zdrojem vašeho obživí
  • dokážete vytvořit a manažovat svůj tým – např. máte zkušený kolektiv 20 vývojářů, kteří dokážou rychle tvořit a implementovat změny, šéfa vývoje, který ví, co dělá, zaběhnuté procesy a umíte případné odcházející lidi šikovně nahradit
  • váš technický architekt a hlavní vývojář systému je zároveň zakladatelem nebo jedním z majitelů firmy (nehrozí, že firmu opustí)
  • máte ambici váš redakční systém dále rozvíjet a později možná i prodat.

V případě, že jste se v tomto popisu nenašli, máte na výběr tyto alternativy - použít komerční CMS, (ve kterém vyvinete web vlastními silami nebo s externí firmou), zvolit jednoduchý systém na pronájem nebo použít open-source CMS (které rozchodíte vlastními silami, případně s pomocí externích programátorů). Řekneme si o nich více v dalších článcích.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.