Softecon 2017 - Dějiny výpočetní techniky se odehrávaly i na Slovensku

Softecon 2017 - Dějiny výpočetní techniky se odehrávaly i na Slovensku

Česká informatika má 60 let. V její historii je mnoho inspirace pro současné IT. Mnohé legendy českého IT stále žijí a jejich příběhy jsou plné zajímavých zkušeností. Oživují je zejména Stálá výstava dějin výpočetní techniky na Slovensku.

Obvykle přednáším o UX, na konferenci Softecon 2017 mě však pozvali mluvit o historii IT na Slovensku. Nejsem odborník v této oblasti, ale od roku 2013 pomáhám zachraňovat příběhy z historie slovenského IT.

Co je tak zajímavé v historii slovenské informatiky?

Na Slovensku pracovali v IT oblasti před revolucí v roce 1989 tisíce lidí. Mnoho z jejich příběhů je zajímavých a inspirativních. V příspěvku se například dozvíte:

Který je první slovenský počítač. Mimochodem byl konstruován před 60 lety. Jeho autor, současník Alana Turinga, stále žije.

Který je první slovenský řídící počítač. Mimochodem byl kompletně navržený a sériově vyráběný na Slovensku.

Kdo je slovenský Steve Wozniak. Mimochodem, žije nyní v Kalifornii.

Který byl první velký slovenský IT startup se zahraniční investicí. Mimochodem to bylo 1,5 mil. dolarů v roce 1968.

CDC koupilo začátkem 70. let kompilátor Pascalu ze Slovenska

Po přednášce jsem se například dozvěděl od pracovníků zmíněného prvního slovenského startupu, že mimo jiné tam dva pánové naprogramovali jednu z prvních implementací kompilátoru tehdy nového programovacího jazyka Pascal. Je možné, že to byla první implementace po autorovi Niklausu Wirthovi. Firma CDC ji koupila od zmíněného startupu za 70 tisíc dolarů. Samozřejmě se o nich potom zajímala ŠtB, ale disk se slovenským kompilátorem Pascalu už byl za hranicemi. Wikipedia však o tom neeviduje žádnou zmínku v hesle programovací jazyk Pascal, historie slovenského IT na internetu téměř neexistuje. Zkusím příběh s Pascalem ověřit.

ui42

V ui42 se intenzivně věnuji záchraně historie slovenské informatiky od roku 2013, kdy pan Ing.Kohút nadchl náš kolektiv při návštěvě Stálé výstavy dějin výpočetní techniky na Slovensku v SAV. Sponzorovali jsme mimo jiné sérii videoreportáží a článků s významnými příběhy historie slovenské informatiky jako i redigování článků na webu Výstavy. Stále pomáhám s organizací, fundraisingem a lobováním za záchranu a další rozvoj Výstavy.

 Právě v těchto dnech má ui42 20 let, takže jsme už také trochu součástí historie.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.