S BUXUSem na historické online prohlídce Bratislavy

S BUXUSem na historické online prohlídce Bratislavy

Unikátní portál www.pammap.sk je krásným důkazem toho, jak lze propojit historii s moderními technologiemi. Cílem projektu s názvem Paměť města Bratislavy (PamMap) je zpřístupnit v elektronické podobě dějiny hlavního města Slovenska odborníkům i laikům. PamMap je jediný historický portál postavený na CMS BUXUS, který je schopen obsáhnout, zpracovat a zobrazovat tisíce historických fotografií a jiných pramenů, z kterých se dozvídáme více o dějinách Bratislavy.

Ocenění za projekt www.pammap.sk: historik a vysokoškolský pedagog Juraj Šedivý a za ui42 Martin Krupa a Branislav Hindický. Zdroj: BKIS, Miroslava Spodniaková

Pammap, pod taktovkou pana Juraje Šedivého, byl zároveň minulý pátek v v rámci Bratislavských městských dnů oceněn krásnou cenou primátora města Bratislava, udělenou vybraným projektům, které se dlouhodobě podílejí na pozitivním obrazu města. 

Velmi si toto ocenění vážíme. Není to jen odměna za naši práci na samotném projektu, ale těší nás i společenský rozměr celého pammap-u, ke kterému jsme svou troškou mohli přispět i my v ui42. 

Dějiny Bratislavy na jednom místě

Portál PamMap obsahuje množství zajímavých informací z dějin města Bratislava, různé historické milníky, události, osobnosti a fotografie. Návštěvníci si mohou vybrat vyhledávání podle městských částí, ulic, historických událostí, témat, sbírek nebo osobností. BUXUS jim zároveň umožňuje filtrovat jednotlivé informace podle konkrétních památek (jako například Dóm sv. Martina, Bratislavský hrad) nebo souhrnných kategorií (jako kostely, hrady, školy, paláce, hřbitovy a další). V případě zájmu si mohou vybrat dokonce i konkrétní typ materiálu a podívat se tak nejen na historické fotografie, ale i pohlednice, listiny a různé malby.

Na stránce nechybí ani možnost textového vyhledávání a filtrování, aby návštěvníci našli všechny informace, které je zajímají.

Okno do historie

Portál PamMap připomíná pohádkové okno do historie. Návštěvníci si na tomto místě mohou vyhledat například místa a konkrétní nemovitosti, ve kterých vyrůstali jejich rodiče nebo prarodiče, přičemž na stránku neustále přibývají nové informace a obrazový materiál. Mohou také sledovat, jak se postupně měnila městská část, ve které dnes žijí nebo vzhled vybrané ulice. Díky šikovnému třídění je portál vhodný jak pro odbornou, tak i laickou veřejnost. Struktura třídění následuje způsoby uspořádání používané v odborné praxi v oblasti historie a archivnictví.

Správná navigace nás vždy dovede do cíle

Důležitou součástí webové stránky jsou i mapy, které poskytují návštěvníkům možnost vyhledávat fotografie podle jednotlivých bodů zobrazených na mapě. Zajímavé řešení přinesl CMS BUXUS i tím, že umožňuje překrývat klasickou Google mapu s různými historickými mapami města. Počet těchto map dostupných veřejnosti se zároveň neustále zvyšuje a návštěvníci se tak vždy mohou těšit na něco nového.

Online encyklopedie historie města

PamMap je virtuální místo, na kterém si přijdou na své nejen milovníci historických fotografií. Na stránce lze najít i množství různých a zajímavých encyklopedických informací včetně historie jednotlivých míst, památek, detailního popisu událostí a známých či méně známých osobností. Unikátnost toho portálu spočívá i v tom, že obsahuje množství unikátních soukromých sbírek různých historických materiálů, které běžně nejsou dostupné veřejnosti a nemohou být nalezeny ani na žádném jiném místě nebo webové stránce.

Díky skvělé odezvě budeme webovou stránku postupně rozšiřovat i o další slovenská města, přičemž mezi prvními přibudou Košice a Banská Bystrica. 

Pokud vás něco o pammap-e nebo BUXUSe zajímá, neváhejte nám napsat. Děkujeme.

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.