Jak definovat tón hlasu značky

Jak definovat tón hlasu značky

Tón hlasu značky je způsob, jakým společnosti komunikují se svým publikem, včetně výběru slov, stylu psaní a emočního tónu. Značky si musí vytvářet svou identitu a její součástí je i způsob komunikace.

Značky jsou více než jen název společnosti. Jsou reprezentací hodnot, přesvědčení a tržní filozofie. Tón hlasu značky definuje charakteristické rysy jejího komunikačního přístupu s veřejností.

Definování tónu hlasu značky zajišťuje standardizaci komunikace.

Publikum tak identifikuje konzistenci, která zaručuje postupné zvykání.

Značky musí mít svou osobnost a k tomu patří i tón hlasu. Když marketing definuje tento styl komunikace, cílové publikum má tendenci být blíže a blíže.

Na vytvoření dokonalého tónu hlasu je tedy potřeba analyzovat publikum a trh značky, stejně jako to, jak bude probíhat každodenní komunikace.

Tento příspěvek se zabývá touto tématem a podrobně popisuje obsah některých témat, a to takto:

  • Jaký je tón hlasu značky?
  • Proč rozvíjet tón hlasu vaší značky?
  • Jak vytvořit strategický tón hlasu pro vaši značku?

Jaký je tón hlasu značky?

Tón hlasu značky je styl používaný k komunikaci s publikem, berouc do úvahy výběr slov, osobnost značky a emoční tón. Myšlenkou tohoto konceptu je definovat standardní přístup, který bude mít značka ve své komunikaci. Takto může mít jedinečný styl, kterým se odlišuje od ostatních hráčů.

Každá značka má osobnost spojenou s jejím segmentem trhu, cílovým publikem a jejími hodnotami. Proto je tón hlasu součástí základních detailů definovaných v kreativním briefu.

Branding je pro společnosti důležitou prací a součástí jejich povinností je vytvářet, posilovat a zachovávat vnímání značky veřejností.

Tón hlasu pomáhá vytvořit specifickou vizi o společnosti, protože je součástí souboru prvků, které přenášejí tuto identifikaci. Tato sada obsahuje barvy, grafické šablony v reklamních rozloženích a další základní pilíře.

Proč rozvíjet tón hlasu vaší značky?

Rozvíjení tónu hlasu značky je nezbytné pro standardizaci komunikace, která pomáhá publiku rozpoznat značku. Kdykoliv tedy komunikuje, dochází k rychlé asociaci.

Bez tónu hlasu se podkopává blízkost mezi veřejností a společnostmi. Pokud neexistuje standard, je pro značku těžké prosadit svou osobnost. V důsledku toho bude menší angažovanost.

Zde je několik klíčových důvodů, které ukazují, jak důležité je vyvinout tento standard pro tón hlasu vaší značky.

Důslednost

Veřejnost očekává konzistenci v komunikaci. Pokud značka jeden den komunikuje vážně a druhý den žertuje, používá meme obrázky a předvádí se vtipně, může to být matoucí.

Ve srovnání s lidským chováním by to bylo téměř jako neobvyklé změny nálady, což by ztížilo veřejnosti pochopit, jak se tato značka chová.

Je to jako ve vztahu dvou lidí: důslednost v chování pomáhá porozumět si, vytváří blízkost a intimitu.

Identifikace směrem k veřejnosti

Když Netflix tweetuje, sledovatelé, kteří jsou součástí jeho spotřebitelského publika, mohou identifikovat typický tón hlasu značky.

Veřejnost musí mít toto vnímání dobře definované, aby se vytvořil model identifikace. Toto úsilí je součástí rozvoje osobnosti značky.

Když společnost pracuje v tónu hlasu, je pravděpodobnější, že lidi zapojí do jejího tržního účelu. Identifikace v komunikaci pomáhá značce stát se benchmarkem ve svém segmentu trhu.

Odlišení od konkurentů

Značky musí myslet na  konkurenceschopnost na trhu. Pro dosažení dobrého umístění je nezbytné odlišit se od konkurence. Tón hlasu značky je jedinečný, takže když je dobře zavedený, pomáhá společnostem vyniknout.

Díky této diferenciaci se veřejnost dozví, jak každá značka jedná a komunikuje s ní.

Jak vytvořit strategický tón hlasu pro vaši značku?

Chcete zjistit, jak vytvořit strategický tón hlasu pro vaši značku? Podívejte se na následující tipy!

Poznejte své publikum

Pokud je vaše značka většinou mladá, váš tón hlasu může být uvolněnější a zábavnější. Naopak, pokud je vaše hlavní činnost více zaměřená na podnikání, jako například právnická firma, tón hlasu vaší značky musí být serióznější, objektivnější a informativnější.

Vše závisí na tom, kdo je vaše publikum. Na základě toho můžete vyvinout tón hlasu, který se shoduje a bude dobře akceptován cílovým publikem.

Berete do úvahy komunikační kanál

Každý komunikační kanál jinak akceptuje specifické tóny hlasu. Kanály sociálních médií, zejména Twitter a Instagram, jsou otevřenější lehčím a přátelským tónem.

Kanály jako e-mail, telefon a chaty vyžadují seriózní a objektivní komunikaci. Vědět, jak používat správný tón hlasu na každé platformě, je nezbytné pro přesnou, zdvořilou a poutavou komunikaci.

Vytvořte hlasovou tabulku značky

Hlasová tabulka značky vám pomáhá definovat různé tóny, které se mají použít, a naznačují, který je pro vaši značku nejběžnější. Tento nástroj může také určit, kdy je potřeba provést změny v tónu hlasu.

Dokonce i značky, které mají lehčí přístup, to musí v určitém bodě změnit. Při důležitých oznámeních o vztazích se zákazníky nebo při umisťování vážných problémů je tato flexibilita nezbytná.

Příklad hlasové tabulky značky SEMRush ilustruje tyto různé druhy tónů a jak je co nejlépe používat. 

Správný tón hlasu značky může zvýšit návratnost investic do obsahového marketingu a zvýšit blízkost veřejnosti, zejména na sociálních médiích. Aby jste to dosáhli, rozviňte svou strategii a správně ji používejte.

Potřebujete pomoc s definováním tónu vaší značky?

Kontaktujte nás na sales@ui42.com  

 

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.