Co je web development a kdo je web developer?

Web development je důležitou součástí každé webové stránky, která chce v dnešní době oslovit své potenciální zákazníky. Jde vlastně o vývoj webu, díky kterému vznikají online projekty jako například internetové stránky nebo aplikace. Aby jste si mohli představit, co všechno takový web developer řeší, než světlo světa spatří hotová webová stránka, případně přemýšlíte nad touto profesí, čtěte dál. Dozvíte se:

Co je web development a kdo je web developer?

Co je web development a kdo je web developer?

Web development je důležitou součástí každé webové stránky, která chce v dnešní době oslovit své potenciální zákazníky. Jde vlastně o vývoj webu, díky kterému vznikají online projekty jako například internetové stránky nebo aplikace. Aby jste si mohli představit, co všechno takový web developer řeší, než světlo světa spatří hotová webová stránka, případně přemýšlíte nad touto profesí, čtěte dál. Dozvíte se:

Co je web development a kdo je web developer?

Co je web development?

Web development je vlastně technický proces, který stojí za vytvářením webových stránek a v neposlední řadě i aplikací. Vývoj webu, co znamená vlastně web development v překladu, zahrnuje různé kroky a části. Příkladem je design webu, jeho programování, správa databází a také zabezpečení z pohledu serveru, sítě a samotných uživatelů. 

Z pohledu jednotlivých typů nebo odvětví se vývoj webu dělí na front-end, back-end a full-stack web development. Zatímco front-end zahrnuje to, co vidí uživatel na obrazovce počítače nebo smartphonu, back-end je to, co stojí na pozadí. Struktura, data, propojení a komunikace s dalšími nezbytnými prvky, jako je server a podobně. Full-stack vývojář zvládá jedno i druhé. 

Web development je neustále se vyvíjející odvětví, které se musí přizpůsobovat stále náročnějším trendům a uživatelům. To přirozeně vytváří větší důraz na pozitivní uživatelskou zkušenost. Na druhé straně je v množství konkurence potřeba, aby webová stránka splňovala technické i obsahové požadavky z pohledu optimalizace pro vyhledávač – SEO. I to je důvod, proč je součástí vývoje webu celý tým specialistů nebo agentura, která je zastřešuje.

Zatímco jednoduché weby fungují často na základě krabicového řešení nebo šablony, webové stránky na míru s různými interaktivními funkcemi a prvky ušitými pro potřeby webu, si vyžadují i složitější web development. V obou případech však platí, že za jejich vznikem stojí web developer. 

Kdo je web developer? 

Web developer je vývojář webové stránky nebo aplikace. Osoba zodpovědná za určitou část nebo komplexní web development. Jeho úloha však nekončí ani po ukončení vývoje webové stránky. Jelikož má každý online projekt tendenci růst, požadavky na jeho úpravu a zapracování nových aplikací nebo propojení na třetí strany přicházejí během celého života webu. 

Web developeri jsou v podstatě zodpovědní za kódování (programování), design, implementaci, a jak jsme již zmínili, i pravidelnou či ad-hoc údržbu webových stránek a jejich funkcí. Co přesněji spadá do jejich pracovní náplně?

Jaká je pracovní náplň web developera? 

Ekvivalentem vývojáře webu je v jisté míře programátor. Z toho vyplývá, že web developer vytváří a upravuje kód na pozadí webové stránky. Existuje hned několik programovacích jazyků, které k své práci využívá. Výsledkem by měl být efektivní a optimalizovaný kód, který na pozadí obsluhuje interakce uživatele webové stránky nebo aplikace. Právě z toho důvodu je důležité, aby web developer dokázal přečíst zadání a analyzovat požadavky klienta nebo zadání a reflektovat na ně vytvořením funkčních řešení. 

Po ukončení vývoje developer zkontroluje funkčnost web stránky v rámci různých fáz testování, aby odhalil všechny možné problémy a odstranil je před finálním spuštěním webu. Aby byl online projekt úspěšný, vývojáři neustále spolupracují s týmem specialistů, kteří navrhují úpravy v rámci lepší použitelnosti web stránky, optimalizace pro lepší umístění v organickém vyhledávání, nasazují nové pluginy, dopracovávají funkčnost nebo řeší údržbu web stránky.

UIČKOVSKÝ TIP: Použitelnost web stránky je důležitý rozměr, který stojí za jejím úspěchem. I ten nejmodernější webový design může být zbytečný, pokud není použitelný. I proto mnohé weby a aplikace využívají testování použitelnosti. Více informací se o něm dočtete v článku Testování použitelnosti a jeho význam.

Chceš se přidat do našeho developerského týmu? Podívej se na volné pracovní pozice a určitě nás kontaktuj.

Jaké jsou základní principy web developmentu? 

Funkčnost a moderní design webové stránky jsou důležitý základ. Cílem profesionálního web developmentu jsou však efektivní, bezpečné a přístupné weby a aplikace pro všechny  uživatele. Které jsou ty nejzákladnější principy, pomocí kterých to dosáhnout?

Uživatel v centru zájmu 

V centru web developmentu v dnešní době stojí uživatel. Proto by měl vždy ohled na jeho potřeby a co nejpohodlnější cestu napříč jednotlivými podstránkami. Základem je intuitivní navigace, rychlé a svižné reakce a oku lahodící design. 

UIČKOVSKÝ TIP: Rychlost webu je nejen jedním z nejdůležitějších SEO hodnotících faktorů, které ovlivňují umístění webové stránky ve výsledcích vyhledávání. Právě rychlost je důvod, proč s web stránkami, které se načítají do jedné sekundy konvertuje 2,5 x více uživatelů, než ty, které se načítají do 5 sekund. V případové studii Jak jsme naspeedovali Feedo se dozvíte, jak se nám podařilo pomocí rychlejšího webu zvýšit konverzní poměr o 5,2 % a snížit míru odchodů ze stránky téměř o 70 %.

Responzivní design je základ a přístupnost už klepe na dveře 

Zatímco bylo před pár lety raritou narazit na stránky, které se automaticky přizpůsobily velikosti obrazovky zařízení (počítač, tablet, smartphone), dnes je to opravdu nezbytné. Podle studie až 72 % uživatelů preferuje navigaci, která je přizpůsobená mobilním zařízením. Přečtěte si více o tom, proč je responzivní design nejdůležitějším prvkem na webu. Druhou, už brzy povinnou jízdou pro některé webové stránky, bude zlepšení přístupnosti webu pro zrakově, sluchově nebo motoricky znevýhodněné uživatele.

UIČKOVSKÝ TIP: Od 25. června 2025 platí pro digitální produkty a služby tzv. Evropský akt o přístupnosti (EAA). Jde o směrnici Evropské unie, která zakotvuje, že některé každodenní produkty a služby musí být přístupné pro osoby se zdravotním postižením. 

Bezpečnost je nepostradatelnou součástí vývoje webu

A to hned z několika úhlů pohledu. Zatímco základní stupeň ochrany před běžnými útoky v online prostoru tvoří implementace HTTPS protokolu, neustále přicházejí nové a nové výzvy, jak je třeba bezpečnost webových stránek posouvat na nový level. Zejména pro projekty s citlivými údaji. Právě ty je potřeba chránit i z pohledu ochrany soukromí uživatelů. Legislativa v rámci přijatých opatření na mezinárodní úrovni jasně hovoří o tom, co všechno je potřeba zahrnout do informací o zpracování údajů (GDPR) a jaké možnosti by měl mít uživatel při výběru s jejich nakládáním (cookie lišta a podobně).

Udržitelný a škálovatelný web myslí do budoucnosti 

I web developeri, zejména ti profesionální, myslí na to, aby byl v kódu pořádek. Přehledná škálovatelnost a struktura totiž zaručují, že se bez problémů dostanou k části kódu, který potřebují z jakéhokoli důvodu upravit oni nebo dokonce někdo jiný. Webová stránka nebo aplikace by měla také snášet nápor růstu uživatelů bez toho, aby utrpěla její rychlost nebo funkčnost.

Jaké jazyky a technologie se v rámci web developmentu používají? 

Programovací jazyk si představte jako speciální jazyk, který web developeri používají na psaní příkazů pro počítače. Na základě nich tvoří software, aplikace, operační systémy a programy. Jednoduše řečeno, programovací jazyk umo

Jsou vám některé výrazy nejasné? Podívejte se na uičkovskou abecedu

Kontaktujte nás

Naša agentúra sa riadi pravidlami a princípmi Férového tendra.

Přečtěte si také

Děkujeme za odběr!
Brzy dostanete náš newsletter.
Ups! Tento email už je registrován
Email už máme v databázi, zkontrolujte si schránku nebo použijte jiný mail
Ups! Tento email je nesprávný
Email nemá správný formát
Ups! Neznámá chyba
Prosím, zkuste to později

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.