Jak digitálně zachytit své myšlenky

Jak digitálně zachytit své myšlenky
```html

Náš kolega, Šani, narazil na jednoduché řešení - mind map.

Mind map, nebo myšlenková mapa, je způsob grafického uspořádání nápadů a klíčových slov. Je to v podstatě pavoučí diagram, pomocí kterého si můžeš vizuálně uspořádat informace a své myšlenky. Nejčastěji se využívá na plánování, řešení problémů nebo učení.

Myšlenková mapa se tvoří kolem jednoho, hlavního konceptu, který se nachází uprostřed, na který si postupně větvemi přidáváš související myšlenky ve formě slov, obrázků, nebo jen zkratkami. Hlavní myšlenky jsou přidané přímo k hlavnímu konceptu a další nápady jsou odvětvené od nich.

Na vytvoření takové mapy stačí jen papír a pero, to ale ne vždy máme po ruce. Co ale s jistotou máme, je náš smartphone, tablet, nebo notebook.

Na internetu je plno volně dostupných tools a aplikací na vytvoření si vlastních mind maps, např:

 

7 jednoduchých kroků, jak si vytvořit vlastní myšlenkovou mapu*

1. Začni uprostřed prázdné plochy. Uprostřed proto, že tím dáváš své mysli signál a svobodu rozšířit své nápady do každého směru a přirozeně se vyjádřit.  

2. Použij obrázek nebo fotku jako svou ústřední myšlenku. Obrázek může vyjádřit tisíc slov a pomáhá využívat fantazii. Je o mnoho zajímavější, pomůže ti soustředit se a dodá mozku ten správný „buzz“. Je lepší jednou vidět než sto krát slyšet (číst=) )

3. Využívej barvy. Barvy jsou stejně přitažlivé pro tvou mysl, jako jsou obrázky. Barvy dodají život tvé myšlenkové mapě a obrovskou energii do tvůrčího myšlení.

4. Připoj své hlavní myšlenky větvemi k obrázku uprostřed. Myšlenky, které se odvíjejí od hlavních zas připoj větvemi druhé a třetí úrovně, atd. Myšl pracuje ve souvislostech. Ráda si spojuje dvě (nebo tři, nebo čtyři) informace dohromady. Pokud propojíš nápady nebo myšlenky v diagramu větvemi, měl bys své myšlenky pochopit a zapamatovat si jednodušeji.

5. Své větve kresli raději oblouky než přímočaře. Protože dívat se jen na rovné čáry je pro mysl nuda.

6. Použij jedno klíčové slovo na řádek. Jedno výstižné, klíčové slovo dodá myšlenkové mapě sílu a flexibilitu.

7. Používej obrázky v celém textu. Každý obrázek, stejně jako centrální, v sobě nese tisíc slov. Takže pokud máš co i jen 10 obrázků ve své myšlenkové mapě, už se to může rovnat 10.000 slovům!;)

*Podle Tony Buzan

Mind Map created by PatrickNoonan with GoConqr

```

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.