Nevyhnutný upgrade? Aby prohlížeč a CMS spolu ladily, musí na pozadí z času na čas zasáhnout programátor

Nevyhnutný upgrade? Aby prohlížeč a CMS spolu ladily, musí na pozadí z času na čas zasáhnout programátor

Zažili jsme to už asi všichni. Ať se snažíme jakkoli, nahrát nový obrázek na webovou stránku nebo přidat přílohu prostě není možné. Dokonce i přesto, že jsme ještě včera podobné úkony na webu vyřešili bez problémů. Kde nastala chyba a jak ji odstranit? 

Odpověď se často skrývá ve změnách a nových verzích, s kterými neustále internetové prohlížeče přicházejí. Aby CMS – pozadí, na kterém webová stránka funguje, mohlo na změny reagovat, musí jeho tvůrci občas zasáhnout do jeho nastavení. Zajímá vás více? V ui42 jsme si připravili krátké shrnutí, ve kterém se dozvíte, proč to nejde a jak to znovu rozjet.

Proč to nejde? Změny v prohlížečích, zvýšený důraz na bezpečnost a další důvody, které mohou způsobit chyby ve funkcionalitě

Co jsou prohlížeče a jejich verze?

Pro běžné surfování na internetu a prohlížení webových stránek používáme internetové prohlížeče. Pro administrátory webu jsou i vstupní branou pro správu a úpravu samotné webové stránky nebo e-shopu, o obsah kterého se starají.

Mezi nejznámější patří Chrome od Google, Firefox Mozilla, Internet Explorer nebo prohlížeče preferované operačními systémy – Opera pro IOS a Edge pro Windows. To, který prohlížeč se rozhodnete používat, závisí většinou na osobních preferencích. Všechny tyto mají ale společnou jednu věc. A tou jsou aktualizace a nové verze. Zaznamenali jste i vy informaci, že se váš prohlížeč aktualizoval na vyšší verzi? V tom případě používáte nejnovější standardy, které odpovídají normám dohodnutým v rámci funkcionality a vývoje www stránek. 

Avšak…

Problém může nastat právě v momentě, kdy se chystáte provádět změny v administrativě vašeho webu. Ten je postaven na určitém redakčním systému, známém jako CMS – content management system. My, v ui42 vytváříme webové stránky a e-shopy v redakčním systému BUXUS, který nedávno oslavil dvacáté výročí. Aby systém fungoval bezproblémově, musí pružně reagovat na změny způsobené právě vývojem prohlížečů. 

Další faktory, které mohou způsobit změny ve funkcionalitě

Kromě nových verzí prohlížeče, který používáte, ovlivňuje na bezproblémovou administraci e-shopu nebo webové stránky hned několik významných faktorů. Mnohé souvisejí se změnou legislativy nebo zastaralými technologiemi, které nahrazují nové. Příkladem, se kterým jsme se setkali jen nedávno, byl už předem ohlášený konec technologie Flash. Ačkoliv vám to možná na první pohled nic neříká, snadno to však můžeme vysvětlit na příkladu z úvodu – přidávání nové fotografie na web.

Představte si rutinní záležitost. Právě jste naskladnili nový produkt a potřebujete k němu nahrát fotografie nebo návod na použití do části přílohy, kterou si zákazník může z webu stáhnout. Po kliknutí na pokyn “Přidej obrázek/Dokument” vám však neustále systém zobrazuje chybové hlášení. Kde nastal problém? V původní verzi se vám otevřelo nové okno, ve kterém jste si vybrali vybraný obrázek a pomocí technologie Flash předal prohlížeč tuto informaci do prvního okna, kde se vám příloha načítala a nové okno s výběrem se zavřelo. Ve chvíli, kdy však prohlížeč po aktualizaci nepodporuje technologii Flash, znemožní přístup k předchozím oknům a výsledkem je právě chybové hlášení. Aby všechno opět fungovalo, jak má, musí programátoři přidat do systému speciální kód. Pomocí něho má mít nově otevřené okno stále přístup k tomu původnímu a informaci o vybraném obrázku/příloze ze serveru předat bez problémů.

Kromě toho, musí programátoři přizpůsobit CMS na mnoho dalších změn, které v online světě přicházejí. Jen nedávno se například všude skloňoval pojem GDPR, který definoval změny v přístupu k datům. Šarapatu v bezchybném fungování a administraci webu způsobuje určitou dobu i šifrování komunikace pomocí https – komunikačního protokolu, bez kterého se dnes web v mnoha prohlížečích ani neotevře.

Není však třeba zoufat. Pokud se do toho zapojí šikovné ruce programátorů, všechno opět běží jako po másle.

Jak to znovu rozjet? Řešením je upgrade CMS, díky kterému bude web s prohlížečem opět plně spolupracovat

Mnohé změny, které jsme výše zmínili, jsou avizované, projeví se však až po aktualizaci prohlížeče. Příkladem je konec technologie Flash. K tomu, aby dvě okna při nahrávání příloh opět spolupracovala tak, jak jste zvyklí, je potřebný zásah do redakčního systému. Konkrétně přidání atributu rel="opener" k HTML odkazu, který nové okno místo Flash-u otevírá. Aby se tato změna v CMS implementovala, stačí jednoduchý upgrade systému a vy můžete fungovat jako dříve. 

CMS BUXUS a internetové prohlížeče. Používáte ty podporované?

Protože náš redakční systém – BUXUS, vyvíjíme už od roku 1999, prošli jsme si opravdu zajímavým vývojem prohlížečů od Internet Explorer, Netscape Navigator přes Firefox Mozillu, Operu až po Safari, Edge a Chrome. A je celkem možné, že se nějaké ještě objeví. Pokud k tomu připočteme i jejich verze, změny, které bylo potřeba implementovat v rámci BUXUS-u nebo webových aplikací, už jsme asi přestali i počítat. 

To nejdůležitější však stále zůstává, že je redakční systém BUXUS nadmíru flexibilní a s týmem šikovných programátorů vždy rychle adaptovaný k tomu, aby mohli naši klienti rozvíjet své online projekty. Pokud byste rádi i vy postavili svůj nový projekt na podobném redakčním systému, rádi vám o něm prozradíme více.

KONTAKTUJTE NÁS

Krátký přehled běžně používaných a podporovaných prohlížečů/jejich verzí:

  • Google Chrome - v 87 a vyšší
  • Mozilla Firefox - v 84 a vyšší
  • Safari - v 14
  • Microsoft Edge - v 87 a vyšší

Přečtěte si také

Konzultace zdarma

S čím byste potřebovali pomoci?

Vyberte všechny možnosti, které se vás týkají

Potřebujete ještě s něčím pomoci?

Vyberte si další oblast

Zanechajte nám na vás kontakt

Formulář byl úspěšně odeslán.